Служебното правителство трябва да подаде оставкаТрифонов едва ли играе вабанкДо

...
Служебното правителство трябва да подаде оставкаТрифонов едва ли играе вабанкДо
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров пред “Труд”: НС може да се свика още идната седмица

Служебното държавно управление би трябвало да подаде оставка
Трифонов надали играе вабанк

До края на седмицата ЦИК ще дефинира състава на 46-ото Народно събрание и ще го разгласява (може би в петъчния брой на Държавен вестник). Това предвижда пред “Труд” професорът по конституционно право Пламен Киров, който помолихме да напомни процедурата за избор на нова държавно управление. По Конституция президентът има едномесечен период да свика Народното събрание на първо съвещание. Очаквам да употребява първата допустима дата и 2-3 дни след оповестяване на депутатите, да свика Народно събрание.

На първото съвещание се поставя клетва, избира се управлението на Народно събрание, записват се парламентарните групи и може да стартира парламентарната рулетка. Формирането на държавно управление не можем да го приравняваме на хазарт, само че за жалост в България от ден на ден замязва на това.

Има една дребна детайлност -

служебното държавно управление би трябвало да подаде оставка

По Конституция е казано, че всяко държавно управление, без да се прецизира дали е парламентарно образувано, или е служебно, подава оставка пред Народно събрание (ал.3 чл.111 от Конституцията).. Практиката е друга. Има случаи, в които служебното държавно управление подава оставка пред този, който го е назначил, т. е. пред президента. Има случаи, в които подава пред Народно събрание и случаи, в които не подава оставка като държавното управление на Георги Близнашки.

Със сформирането на парламентарни групи, президентът ще започ­не съвещания с тях. Тези съвещания ще протекат доста бързо, безусловно за половин ден. Те ще бъдат съвсем формали. След консултациите най-голямата ПГ, към този момент тази на “Има подобен народ” (според резултатите на ЦИК при 98,9% обработени протоколи) ще получи изследователски мандат. Той ще бъде връчен на Николай Василев, името му бе обявено от Слави Трифонов.

Проучвателният мандат се връчва

на лицето, което е посочено като претендент за министър-председател. Василев има подготвен проектосъстав на кабинета и евентуално няма да се възползва от седемте дни, които конституцията му дава. Не е ясно дали препоръчаният министър по ромските въпроси ще има министерство, или ще е без портфейл. Ако се наложи да се сътвори такова министерство, би трябвало да се промени и структурата на Министерски съвет.

Следва парламентарната фаза на процедурата- президентът показва претендентът за министър-председател пред Народно събрание. Първо се гласоподава министър-председателя, а по-късно и съставът на Министерския съвет. Казва се, че това ще е държавно управление на малцинството, само че то не може да е на малцинството, защото за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината народни представители. Ако участват всички 240 депутати, а би следвало да се случи тъкмо това, то кабинетът ще би трябвало да бъде излъчен със 121 гласа, т. е. зад него ще застане парламентарно болшинство. Така, че

държавното управление ще бъде държавно управление на болшинството,

без значение, че е излъчено от една парламентарна партия, която има непретенциозно посланичество (64 народни представители при 98,9% обработени протоколи). Ако преди гласуването кворумът е бил 121, то тогава държавното управление може да бъде определено с 61 гласа, само че в последна сметка зад него ще стои отново болшинство, тъй като решенията на Народно събрание се одобряват с болшинство. Друг е въпросът по какъв начин отсъстващите народни представители ще обяснят на гласоподавателите си своето неявяване.

Съмнявам се, че Слави Трифонов играе вабанк и силово, допускам че са водени някакви диалози. В други страни не се постъпва по този метод. Очевидно не става въпрос за основаване на коалиция, само че са нужни предварителни диалози, с цел да може да се реализира образуване на болшинство в Народното събрание. Очевидно е, че със 64 гласа мъчно ще се образува държавно управление. В противоположен случай легитимността на държавното управление мощно ще пострада.

В случай, че предлаганото от Слави Трифонов държавно управление не получи поддръжка, тогава се връчва изследователски мандат на втората по бройка парламентарна група, има период от седем дни, а при крах президентът връчва изследователски мандат на някоя от идващите групи, която той е избрал. Ако не се образува държавно управление, Народното събрание се разпуска, назначава се служебно държавно управление и се насрочват предварителни избори в двумесечен период. Служебното държавно управление ще бъде в оставка, само че с цел да остане същото служебно държавно управление президентът би трябвало да издаде нов декрет.
Д-р Николай Михайлов, анализатор: Почти наподобява на шантаж - задава се политически прайд


Има един огромен въпрос - до каква степен е съветван този кабинет. Това популярно изчегъртване е групово дело и групово удоволствие. Партиите, които назовават себе си антистатукво, се движат като самобитен блок да реформират България в епохата след Борисов. Ако те се озоват в изненада да гласоподават за министри, за които за първи път ще чуят - допускане, което ми се коства едва евентуално, това ще е нещо като извиване на ръце, съвсем наподобява на шантаж... Мисля, че държавното управление е контрактувано.

Това е евроцентричната оферта на българската политика. Има две благоприятни условия за пребъдване на българския демократизъм. Едната е обликът на изплезения нагон, това, което Борисов показва, играта на елементарното и скромно живеене, на нещо, което те приканва да се отървеш от претенциите към себе си, да му развържеш края, да живееш по модела на чалга, на полузаконно и полунезаконно. Вторият модус е историята на ЛГБТ, на свенливия политически прайд. Задава се нещо като политически прайд, а аз съм смутен от тази вероятност, тя ми е съизмеримо противна на това, което живяхме дотук в лицето на Борисов.
Доц. Антоний Гълъбов, пред “Труд”: Проект за помирение на корпоративната война с „ Комбайнеро-интелигентската “


Добрата вест е, че има опит за вдишване на политическа отговорност. Моите опасения бяха, че Има Такъв Народ още веднъж ще върне мандат и ще вървим към нови парламентарни избори, което би било най-лошият сюжет. Големият въпрос обаче е, че структурата и съставът на това държавно управление, както и методът, по който се стартира и ще търси поддръжка, демонстрира доста неща. На първо място, че се търси автоматизирана поддръжка от останалите парламентарни партии, които всъщност ще бъдат изправени пред опцията или да поддържат този кабинет, или да вървят към нови избори. А това не е метод на демократичните практики. Това е методът на “Комбайнеро-интелигентската” - “Няма да те запитвам...” - песента на Слави Трифонов. Заявката е по-скоро на един технократски профил на претендентите. А целите, които бяха оповестени, имат много по-сложен профил и не са добре фокусирани. Но въпросът не е единствено в избора на държавното управление, а по какъв начин то ще действа и на каква парламентарна поддръжка ще разчитат провежданите политики. Лошата вест е, че този вид вдишване на отговорност, постанова на другите партии един вид напън.

Вече няколко години в България се води доста тежка корпоративна война, а това е някакъв план за помирение, в който се включва концепцията за новото разположение на корпоративните ползи.
Проф. Румяна Коларова, прeд “Труд”: Подкрепа за такова държавно управление е политическо самоубийство


Предложеното от Слави Трифонов държавно управление може да бъде подкрепено единствено от партии, които търсят политическо самоубийство. Първо, поддръжката за сходно държавно управление би означавало оттегляне от личните им стратегии и цели. И второ, поддръжката за сходно държавно управление, което се назовава експертно, в действителност е една отчасти подбрана нова мрежа от олигархични зависимости.

Няма никакви гаранции, че сходно държавно управление няма да обслужва част от съществуващата олигархична мрежа.

Ясно е, че такова държавно управление няма политическа отговорност. Всъщност, “Има подобен народ” няма по какъв начин да упражнява надзор и да подсигурява отчетност на кабинета. Гласуването на това държавно управление би означавало сключване на празен чек.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР