Служебното правителство с мерки срещу високите цени на дизела и

...
Служебното правителство с мерки срещу високите цени на дизела и
Коментари Харесай

Зареждаме бензин за под 3 лв., ще паднат цените на дизела и метана

Служебното държавно управление с ограничения против високите цени на дизела и бензина. Свой законопроект в Народното събрание внасят и ГЕРБ-СДС. Идеята е всеки литър нефт, който се продава на българския пазар, да се отделя по 1 лев.

" Масовият бензин на всички места е под 3 лева, приказваме за междинна цена от 2,95 лева, до момента в който на дизеловото гориво е 3,25 лева до 3,40 лева. Отчитаме спад, изключително при бензина има много огромно понижение. Очакваме понижение и при колонките на дизеловото гориво. В момента на интернационалните пазари то потегли надолу. Ако се задържи тази наклонност, идната седмица може да забележим по-добри цени, които са под 3,20 лева ", сподели зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива - Димитър Хаджидимитров.

Той не чака нарастване на дизела, даже в противен случай.

" Ще стартираме да зареждаме по-евтино. Може би в края на ноември, когато свърши отстъпката от 0,25 лева, която се дава на жителите, ще има леко покачване за техния джоб, само че се надявам на естествен спад, който да компенсира неналичието на тази отстъпка. За метана още по-добра вест - ще виждаме цени много под 3 лева на огромните вериги. И хората, които си резервираха метановите уредби, в този момент могат да се радват ", добави Хаджидимитров пред bgonair.

По думите му сега газта е най-хубавото гориво за напредване: " С отстъпката цената идва под 0,80 лева, трендът за пропан-бутана е също да се резервира цената. Имаше проблем с доставките, само че в този момент се компенсираха, и тази наклонност ще се резервира до края на годината. "

А концепцията за отделянето на 1 лев гостът коментира по този начин: " Този имагинерен 1 лев в бизнеса няма по какъв начин да се появи, тъй като сега преработваме оралски петрол, който коства 80 $ на Брент. Само нефтът в дизела е 50 цента. Цената в орал би трябвало да се докара, да се преработи, да се разделят и действително цената излиза към 70 цента. Откъде ще го вземат този лев? Себестойността на дизела е 70 цента, " Лукойл " ни го продава на 80 цента, приказваме без данък и Данък добавена стойност. "

Димитър Хаджидимитров акцентира, че през последните няколко години  от " Лукойл " са създали вложения в размер на 2 милиарда $.

" Само 2018-2019 година приключиха план за 1,5 милиарда, тази инвестиция също би трябвало да се избие. Ако се събере Народното събрание и решат, че ще отделят още 250 млн. от бюджета, да, тогава ще забележим отстъпка. Няма по какъв начин да се взема от производителя, с цел да се даде на жителите. А след 5 декември, в случай че предлагането на държавното управление мине - ние продължаваме да си действаме по този начин, както сме го правили до момента. Но в случай че не мине - ние би трябвало да спрем износа на горива, произведени от съветски нефтопродукти ", сподели още Хаджидимитров.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР