Служебното правителство реши да въведе плавно и на стъпки акцизен

...
Служебното правителство реши да въведе плавно и на стъпки акцизен
Коментари Харесай

Бюджетната комисия: Минимално и плавно поскъпване на акциза върху цигарите

Служебното държавно управление реши да вкара гладко и на стъпки акцизен календар за тютюневите произведения за интервал от четири години, от 1 март 2023 година, а през днешния ден на съвещанието на Бюджетната комисия пакетът мина на първо четене.
Промените са част от Закона за акцизите и данъчните хранилища, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага уравновесено и гладко нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, както и електронните цигари с никотин.

Някои специалисти разясняват, че този метод ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории артикули, поради идното изменение на европейската акцизна инструкция. Намеренията на кабинета са подкрепени и от огромна част от тютюневата промишленост, която приема акцизния календар като предвидимост, идващ практиките на Европейски Съюз, с който се заобикаля даване на преимущество на избрани компании на пазара, при които е обикновено да има разнообразни бизнес ползи и търговски решения.
Очакванията са предлагането да бъде подкрепепо при идващите диспути в комисиите и в зала, защото с него ще се генерират доста повече доходи в бюджета, за сметка на желанията през лятото, които доходи биха могли да се употребяват по редица публично значими тематики. От промишлеността разясняват още, че със настоящето предложение на служебния кабинет са планувани и норламни периоди на влизане в действие на измененията, каквито липсваха преди.   
Заложеният растеж е към 5%, на стъпки, което е доста под растящите равнища на инфлацията у нас. Това би представлявало увечиление единствено от окло 20-30 ст. за цигарите, само че със опазване на преимущетвото на бездимните произведения и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално и доста по-ниско облагане по отношение на цигарите.

С планувания календар страната ни още веднъж ще бъде с най-ниските равнища на облагане на данък в Европейски Съюз и под междинните ставки в Общността.  Последната смяна на акциза на тютюневите произведения у нас беше едвам през 2018 година, заради което настоящето предложение беше показано като повече от разумно и не би следвало да бъде повлияно от популистки планове и бизнес ползи на обособени компании, които да са в ущърб на държавните доходи.
 
 
 
 
 
17 Ное 202286917 Ное 202230417 Ное 202273117 Ное 202294117 Ное 202269117 Ное 20223860КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022124015 Ное 202231216 Ное 202251624 Sep 20222757
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР