Служебното правителство одобри закриването на държавното предприятие Държавна петролна компания,

...
Служебното правителство одобри закриването на държавното предприятие Държавна петролна компания,
Коментари Харесай

МС продължи делото на кабинета ``Петков`` и закри Държавната петролна компания - Политика

Служебното държавно управление утвърди закриването на държавното дружество " Държавна петролна компания ", стана ясно от решенията на Министерски съвет от днешното съвещание.

Правителството утвърди Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, с които се закрива " Държавна петролна компания " (ДПК). Според направените досега разбори след основаването на ДПК не са били употребявани дейно всички механизми за развиване на експертния и стопански капацитет на сдружението, които да го създадат конкурентно на пазара на горива в България, показват от Министерски съвет.

От анализите излиза наяве още, че проектите държавна компания да построява и оперира бензиностанции са голословни от икономическа позиция и не са в отбрана на държавния и публичен интерес, прецизира държавният пресцентър.

ДПК беше като концепцията на водача на ГЕРБ и тогавашен министър-председател Бойко Борисов беше да се създаде държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти.

Още по времето на 46-ото Народно заседание " Демократична България " (ДБ) внесе законопроект за закриването ѝ с аргумента, че макар че в сдружението бяха вложени десетки милиони левове и назначени десетки чиновници, в последна сметка не бе построена нито една държавна бензиностанция.

Преди конституирането на 47-ото Народно събрание концепцията на Демократична България за закриването на ДПК беше призната от техните тогавашни сътрудници - " Продължаваме промяната ", " ИТН " и Българска социалистическа партия, и беше част от съдружното им съглашение. В последния си работен което през днешния ден бе дефинитивно утвърдено от служебния кабинет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР