Служебното правителство може да удвои размера на компенсациите, които българските

...
Служебното правителство може да удвои размера на компенсациите, които българските
Коментари Харесай

До дни идват 16.75 млн. евро компенсации от ЕС за зърното, правителството може да ги удвои

Служебното държавно управление може да удвои размера на обезщетенията, които българските производители ще получат поради загубите си, породени от вноса на украинско зърно. Това заяви източник от Европейската комисия в петък.

В четвъртък страните членки утвърдиха България да получи 16.75 млн. евро, с цел да компенсира производителите, които оповестиха, че търпят загуби поради решението на Европейски Съюз да отстрани комерсиалните мита за украински импорт, с цел да подкрепи Киев да оцелее стопански в изискванията на война.

Според решението, което ще бъде оповестено в околните дни, националните управляващи могат да усилят до 100% сумата предоставяна от Европейски Съюз, а също да дават спомагателна държавна помощ на производителите.

 България ще получи 16 млн. евро отплата поради огромен импорт на зърно от Украйна България ще получи 16 млн. евро отплата поради огромен импорт на зърно от Украйна

Очаква се европейските средства да дойдат в бюджета на държавното управление през идната седмица, като по-късно земеделското министерство ще би трябвало да дефинира критерии за систематизиране на парите, както и оптималният размер, който може да получи един производител, заяви източник от Комисията.

Той добави, че Комисията към този момент работи по отпущането на втори финансов пакет от помощи, който ще бъде възложен на България, Полша и Румъния - трите най-засегнати от безмитния импорт на украинско зърно европейски страни.

Правителството към този момент разгласи, че счита да изиска в допълнение 50 млн. евро, само че източникът от Комисията, сподели, че по-реалистично ще е да се чака вторият транш от обезщетения да бъде в същия порядък като първия.

Източникът уточни, че недостигащата сума може да се добави, посредством отпущането на държавна помощ, което към този момент е направено от Полша да вземем за пример, както и че Европейската комисия ще прегледа предпочитано такова искане, в случай че то постъпи в Брюксел за утвърждение.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР