Служебното правителство е решило да се заеме с решаването на

...
Служебното правителство е решило да се заеме с решаването на
Коментари Харесай

Зелена светлина за зелената електроенергия

Служебното държавно управление е решило да се заеме с решаването на проблем, който отдавна стои пред вложителите, решили да развиват планове за производво на екоток - периода, в който централата им ще бъде присъединена към мрежата и ще могат да продават електрическата енергия.

С промени в Закона за силата от възобновими източници кабинетът предлага две промени, които да улеснят този бизнес. Едното е да отпадне предварителният контракт за присъединение с енергоразпределителните сдружения. Второто е, че се дава период от 6 месеца за присъединение към мрежата на фотоволтаик, вятърна централа или такава на биомаса, написа " 24 часа ".

В момента законът планува предварителният контракт да е със период от една година, като през това време вложителят във ВЕИ би трябвало да подаде заявление за непрекъснат договор за присъединение. А продължителността на тази процедура може да продължи в границите на 3 години от сключването на контракта. Тези тежки административни процедури бяха въведени след взрива на зелени централи през 2012 година, когато поради преференциалните им цени за няколко месеца бяха пуснати към 2000 мощности, а това докара до повдигане на цените.

В претекстовете към препоръчаните промени се показва, че новите текстове отстраняват множеството спънки за бързо присъединение на ВЕИ-та към мрежата.

Остава условието операторът на електрическата мрежа да извърши изследване и да издаде мнение по какъв начин да се извърши присъединението. Сроковете за ВЕИ-та до 1 мегават мощ, изграждани върху покриви и фасади, за зелени централи за лично прилагане на тока, както и браншови обединявания на производители на възобновима сила, е от 15 до 40 дни.

След издаване на позволение за градеж се подписва контракт за присъединение. За съоръжения за произвеждане на зелена сила с конфигурирана мощ до 10,8 киловата в това число се планува омекотен ред за присъединение, при който срокът е до 30 дни след издаване на мнението.

Ако електроразпределителното сдружение би трябвало да направи вложения и реорганизация на мрежата, то показва в мнението периодите. Но е конкретизирано, че при всички случаи те не могат да бъдат по-дълги от 6 месеца.

Предвидени са облекчения за производителите на зелена сила за лични потребности – унищожаване на административни спънки, омекотен достъп до финансиране, схеми за подкрепяне, недискриминационен достъп до свободния пазар за остатъците.

При насърчителните ограничения за произвеждане на зелена сила се прибавя бързо основаване право на градеж за централи. Предвидена е и облекчена процедура за смяна на предназначението на земеделските земи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР