Служебният министър на външните работи Светлан Стоев даде пресконференция, на

...
Служебният министър на външните работи Светлан Стоев даде пресконференция, на
Коментари Харесай

Стоев при представянето на екипа си: Случаят в Минск е възду...

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев даде конференция, на която показа екипа си. Той разяснява и приземяването на пътническия аероплан в Минск и го назова " въздушно пиратство ".

" Не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне това ", разяснява той. Според Стоев се повдига и въпросът за персоналните данни на пасажерите, които би трябвало да са секрети: " Как се получават тези персонални данни, по какъв метод се дават на съответните служби, кой има право да разполага с тях и надлежно, в случай че това се трансформира в процедура, ние сме изправени пред нови провокации във въздушния превоз ".

Служебният външен министър потъвърди и че на борда не е имало български жители.

Екипът - " напълно експертен с висок професионален опит "

" От 1985 година съм чиновник на Министерство на външните работи. Познавам 90% от сътрудниците, които работят в него ", акцентира при представянето на кабинета си Стоев и го дефинира като " напълно експертен екип с висок професионален опит ".

Работата на министъра ще бъде подпомагана от двама заместник-министри. Това са кариерният посланик Румен Александров и Зарица Динкова, която има опит в разнообразни европейски институции.

Динкова е била политически консултант в Европейския парламент, работила е и като старши специалист в Министерството на земеделието и храните. Завършила е " Международни връзки " в УНСС, има и специализации в Мадрид. Динкова ще е дясната ръка на вицепремиера, който дава отговор за Плана за възобновяване и резистентност.

Румен Александров пък ще подкрепя целите в региона на договорните връзки и преговорната рамка с Република Северна Македония, процеса на разширение на Европейския съюз и обособените политики. Той е бил заместник-външен министър и в интервала 2014-2016 година и общоприет шеф по европейските въпроси в Министерство на външните работи. Наскоро се е завърнал от посланически пост в Кралство Нидерландия.

Началник на кабинета на служебния външен министър ще бъде Яна Дочева. По думите му се познават от 2004 година и са работили дружно. Била е шеф по време на Българското председателство на Европейския съюз, като е отговаряла за срещите и логистиката. " Самата тя пристигна от Националното съдружие на общините в България, тъй че не ми беше доста елементарно да я привлека назад в МвнР ", означи Стоев.

Приоритетът на кабинета му - последователност и предвидимост на дейностите

Освен екипа си, Стоев показа и целите на кабинета си. По думите ми веруюто им ще бъде последователност и " присъщата за дипломацията предвидимост на дейностите ".

" Българската външна политика и главната функционалност на дипломацията е разговорът от една страна, а от друга - основаване на другари и контакти в отбрана на нациолните ползи. Тук не стоят партийни ползи на дневния ред, а национални ползи. Всеки от нас пази всеки един от тях, без значение каква позиция заема ", акцентира той.

Възстановяване на доверието сред Република Северна Македония и България

Като първи приоритет на кабинета си Стоев уточни възобновяване на доверието и активизирането по двустранна линия на разговора с Република Северна Македония.

" Ние сме отворени за разговор. Това, което е належащо, е да има е поредност, градивно отношение в разговора и мога да кажа, че задачата е постигането на устойчиви и необратими резултати във възобновяване на доверието сред двете страни ", уточни служебният министър, съгласно който по тематиката не може да се търси различие в позициите на обособените структури в страната ни.

Като опция за разговор по двустранните връзки той дефинира делегацията за визитата на Румен Радев при Папа Франциск, в която ще участва и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Двамата водачи ще пътуват в един аероплан.

Вотът в чужбина и изчистването на изборните описи

За изборите на 11 юли е основана работна група, която ще бъде ръководена от Калин Анастасов. По думите на Стоев екипът му има подготвеност да работи с българските общности зад граница.

За вота в чужбина са планувани 6,7 млн. лв. с разпореждане на Министерски съвет. 128 страни са били помолени да дадат позволение за осъществяване на парламентарните избори на тяхна територия, от които към този момент 17 са го създали. Общият брой на секциите ще бъде 570. В към 300 от тях ще има машинен избор.

" Нямаме терзания във връзка с ограниченията и рестриктивните мерки. Ще спазим протоколите, които са показани от съответните страни във връзка с противоепидемичните ограничения ", увери отрасловият министър.

По отношение на предлагането на финансовия министър Асен Василев жители, които не заплащат налози в България, да не могат да гласоподават, Стоев удостовери, че има хрумвания за изчистването на изборните описи, само че с цел да стане това, трябват промени в Изборния кодекс, което не е пълномощие на служебния кабинет, а на настоящ парламент.

От 128 страни, до които е отправено искане за позволение, 17 страни към този момент са дали единодушие за осъществяване на предварителния избор на 11 юли. Сред тях са Англия, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР