Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отхвърли призива на Европейския

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов отхвърли призива на Европейския
Коментари Харесай

Военният министър отхвърли призива на ЕС за още оръжие за Украйна

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов отхвърли апела на Европейския съюз за даване на муниции на Украйна, оповестиха от Министерството на защитата.

" Няма по какъв начин да подкопая устоите и качествата на Българската войска. В Министерството на защитата има ясни документи какви ресурси от боеприпаси би трябвало да поддържаме ", настоя Стоянов в отговор на въпрос за писмото на висшия представител на Европейския съюз по външната политика и сигурност Жозеп Борел за опцията за даване на муниции на нападнатата от Русия страна. Писмото беше изпратено до всички министри на защитата на страните членки на Европейски Съюз.

Стоянов удостовери, че писмото е получено в Министерството на защитата. За изпратеното писмо стана известно още преди два дни, само че в сряда (22 февруари) твърдеше, писмото още не е получено във ведомството.

Отбеляза, че във връзка с мунициите и въоръжението служебното държавно управление прецизно било изпълнило решението на Народното събрание.

Министърът на защитата твърди, че даването на зенитно-ракетни комплекси на Украйна без подмяна с други, означавало " губене на въздушен суверенитет ".

" При изискване, че изтребителната авиация е в тежко положение, да дадем нашите зенитно-ракетни комплекси е голям минус и няма да можем да защитим българското небе ", повтори отдавнашната си теза Стоянов.

Призова политиците да не спекулират с тематиката за модернизацията на армията, като увери, че последните 6-7 месеца, в които служебният кабинет на Гълъб Донев ръководи, не били изгубени за модернизацията. Похвали се, че по време на актуалното държавно управление са били подписани три контракта за въоръжението на корабите, както и е бил рестартиран планът за бойна машина на пехотата, замразен при ръководството на ГЕРБ. Спомена и подписването на контракта за придобиване на вторите 8 изтребителя F-16, само че подписването на този контракт беше условност, доколкото 48-ото Народно заседание взе решението за придобиването им.

" Модернизацията влезе като дъвка в предизборната акция. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха досиетата с плановете в едно шкафче. Нека забележим какво бе направено за 12 година при ръководството на Борисов - един план за F-16 и един за патрулните кораби, без въоръжение, в жанр " лодки и платноходки ", заяде се той с водача на ГЕРБ, написа " Дневник ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР