Служебният министър на образованието Николай Денков иска от министъра на

...
Служебният министър на образованието Николай Денков иска от министъра на
Коментари Харесай

МОН иска промяна в заповедта за тестването, за да се върнат всички ученици в клас

Служебният министър на образованието Николай Денков желае от министъра на опазването на здравето да промени заповедта за противоепидемичните ограничения по отношение на тестването, тъй че всички възпитаници в страната да се върнат в клас. Това изясни на брифинг в МОН той и бе безапелационен, че учениците от 5 до 12 клас към този момент не може да не престават да учат отдалечено , тъй като е паднала мотивацията им, а учителите са изморени. Денков посочи, че разновидностите за смяна на заповедта са няколко, само че решението е на здравните управляващи. Като образци той уточни:

- тестване единствено един път в седмицата

- от 1 до 4 клас, от което до момента се е посочило, че заболеваемостта сед тях е доста дребна
 Тежко бъдеще поради просветителния локдаун вещае Диян Стаматов
Тежко бъдеще поради просветителния локдаун вещае Диян Стаматов

Малка част от учебните заведения са подготвени да заплащат сами за проби на учениците

В заповедта на Министерство на здравеопазването написа, че за връщане в клас би трябвало да се организира двукратно тестване на учениците, само че няма задоволително проби - изборът е или да се чакат проби, или да се промени заповедта. Вариантите са доста, сподели министърът и посочи, че " кой е най-издържаният, би трябвало да решат здравните специалисти ".

" Ние споделяме, че след 4-5 седмици е безусловно недопустимо учениците да не престават да учат у дома и да не знаем по кое време ще се върнат в клас " , безапелационен бе Денков.

Повтаряне на образователната година няма да има , разгласи Николай Денков. Той разяснява, че даже в доста учебни заведения процесът на обучение е на високо равнище, само че децата са изнервени, учителите - натоварени, има и места със спад на качеството.
 Стойчо Кацаров не изключва и да анулира тестването за учениците
Стойчо Кацаров не изключва и да анулира тестването за учениците

Ваксините за деца - след 15 декември

Наличните проби сега в склада са 89 600 и стигат единствено за учениците от 1 до 4 клас. С темповете на идване на проби и виждайки, че обещаните проби не идват, а са до два-три пъти по-малко, няма по какъв начин да се върнат огромните възпитаници, добави министърът.

Положението беше задоволително за тежката вълна - към този момент е изцяло недопустимо, закъснение за 3-4 седмици е пагубно за тези възпитаници, по тази причина помолих здравния министър Стойчо Кацаров и обясних претекстовете на МОН, а от Министерство на здравеопазването желаеха информация какъв брой възпитаници имаме, с цел да се осъществя връщането, разясни Денков. Той оставя останалите въпроси в Министерство на здравеопазването, тъй като " станал жертва да изяснява здравни тематики " . Николай Денков е безапелационен, че при идващото държавно управление ще се изиска при разискване на тематики, свързани с компетенциите на МОН - ще се желае да участва и представител на Министерство на здравеопазването и назад.
 Докато Денков не види проби в склада, не споделя дати за учениците
Докато Денков не види проби в склада, не споделя дати за учениците

Според данните вирусът се популяризира по-бързо в учебните заведения, в сравнение с приблизително за страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР