Служебният кабинет очаква в началото на следващия месец да получи

...
Служебният кабинет очаква в началото на следващия месец да получи
Коментари Харесай

Радев не се спря - натиска правителството за лизинг на изтребители "Грипен"

Служебният кабинет чака при започване на идващия месец да получи оферта от Швеция за придобиване на лизинг на изтребители " Грипен ". Военновъздушните сили възнамеряват да ги употребяват до идването на първата партида нови американски самолети F-16. Това стана ясно от чуването на министъра на защитата Димитър Стоянов в отрасловата парламентарна комисия.
 
Иронично е, че историите в България се повтарят - и все като покруса, на инат на известната мисъл, че повторението би трябвало да е фарс. Нищо смешно няма в тази нескрита обсебеност на Радев (през служебните си държавни управления от 2017 година насам) да обвърже българските Военновъздушни сили с шведските " Грипен ". 
 
В момента България търси изтребители втора употреба, които да вземе на лизинг, защото ресурсът на руските МиГ-29, на които летят военните, изтича тази година и те би трябвало да бъдат свалени от приложимост. Идеята за взимането на самолети на лизинг пристигна преди близо година от Румен Радев.

" България няколко пъти е желала от Съединени американски щати да ѝ даде втора употреба F-16, на които военните да летят в този интервал, само че отговор до момента няма. Най-вероятно няма и да получим ", стана ясно от думите на Стоянов.
 
Припомняме, че от месеци България води договаряния с Франция и Швеция за изтребители втора употреба на лизинг. Преговори не престават да се водят и с Франция, само че до диалози за оферта към момента не се е стигнало. Предложение е направено и от Израел, само че по думите на Димитър Стоянов то не е в полза на България.
 
Иначе военното министерство продължава и диалозите с Полша за ремонт на мотори за самолетите МиГ-29. Полша може да ни даде два мотора за самолети МиГ- 29, като се водят и диалози за ремонт на още четири мотора.
Цената и параметрите на предстоящ контракт към момента се прецизират ", изясни министър Стоянов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР