Служебният кабинет Донев проведе редовно заседание днес. Ето каки решения прие

...
Служебният кабинет Донев проведе редовно заседание днес.
Ето каки решения прие
Коментари Харесай

Вижте какви решения взе служебният кабинет днес


Служебният кабинет " Донев " организира постоянно съвещание през днешния ден.

Ето каки решения одобри Министерският съвет: 

Теодора Иванова е новият ръководител на Държавната организация за протекция на детето

Теодора Иванова е новият ръководител на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), реши държавното управление. Тя заема длъжността, откакто досегашният ръководител на организацията Елеонора Лилова подаде оставка на 02.09.2022 година

Иванова е висококвалифициран специалист с дълготраен опит в региона на отбраната на детските права. Доктор е по интернационално право и интернационалните връзки. От средата на 2013 година досега Теодора Иванова е изпълнявала длъжността основен секретар на ДАЗД, а преди този момент е заемала постовете основен шеф на основна дирекция „ Контрол по правата на детето “ и началник на Инспектората на организацията.

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев на длъжността заместник-председател на ДАЗД е назначена Ивайла Касърова. Тя е правист по обучение. Дългогодишен чиновник е на АСП РДСП Перник, като в това число в интервала 2010 година – 2022 година е била шеф на тази районна дирекция за обществено подкрепяне. 

Одобрена е Национална здравна тактика 2030

Министерският съвет взе решение за предложение до Народното събрание за приемане на Национална здравна тактика 2030.

Националната здравна тактика 2030 е водещият стратегически документ за бранш „ Здравеопазване “, който показва дълготрайната визия за развиването му, стратегическите цели и цели, както и съответни политики за тяхното осъществяване. Стратегията адресира съществуващите провокации, свързани със здравето на българските жители и действието на българската здравна система, тъй че да се подсигурява нейната резистентност и да се основат условия за реализиране на стопански напредък и обществено благоденствие посредством оптимални вложения за по-добро здраве.

Документът кореспондира с реализацията на политиките и интервенциите, заложени в националните стратегически документи от по-висок сан - Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 и Националния проект за възобновяване и резистентност. Националната тактика е създадена въз основа на анализите на здравно-демографските индикатори и на положението на системата на опазване на здравето в годишните отчети за здравето на жителите, които демонстрират, че през последните десетилетия българската здравна система изостава по отношение на здравните системи на страните от Европейски Съюз по повод основните фактори за стабилно развиване.

В Стратегията са дефинирани следните стратегически цели: Устойчиво възстановяване на здравето и среда, подкрепяща здравето; Ефективно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати и Гарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенствата. Реализирането им включва осъществяване на целенасочени политики, групирани в три цели:

Приоритет 1: Инвестиции в предварителна защита и поощряване на здравословно държание и среда, подкрепяща здравето на всички през целия живот;

Приоритет 2: Инвестиции в трансформиране на здравната система, насочена към потребностите на хората;

Приоритет 3: Прилагане на фокусирани тактики за влияние върху характерни проблеми на публичното здраве.

Мониторинг на осъществяването на Националната здравна тактика 2030 ще се прави годишно с Годишния отчет за здравето на жителите и осъществяването на националната здравна тактика.

Министерство на електронното ръководство е несъмнено за единно звено за контакт по въпросите на използването на Регламент (ЕС) 2018/1807

Със свое решение Министерският съвет дефинира Министерство на електронното ръководство за единно звено за контакт по въпросите на използването на Регламент (ЕС) 2018/1807 по отношение на рамка за свободното придвижване на нелични данни в Европейския съюз.

Министърът на електронното ръководство е способният административен орган, който организира държавната политика в региона на електронното ръководство и в региона на осведомителното общество и осведомителните технологии във взаимоотношение с другите органи на изпълнителната власт. Министерството на електронното ръководство е и институционален сътрудник на Европейска комисия в региона на електронното ръководство, осведомителните технологии и осведомителното общество в Република България, според политиките на Европейския съюз.

Очакваният резултат от изменението е привеждане на осъществяването на отговорностите на България по член 7 от Регламент (ЕС) 2018/1807 в сходство с настоящите функционалности, задължения и отговорности на съответните министерства, което отразява и обстоятелството, че процедурата за съдействие сред единните звена на контакт, съдействащи за свободния продан на данни в Европейски Съюз, е в областта на активност на Министерството на електронното ръководство.

Ефективното осъществяване на тези функционалности ще спомогне за разрастване капацитета на стопанската система, учредена на данни и създаване на приобщаващо осведомително общество и електронно ръководство, посредством обезпечаване на равнопоставен достъп до електронни данни, генериращи висока стойност за администрацията, бизнеса и жителите.

В Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 са утвърдени нови ограничения за поддръжка за бежанците от Украйна в Република България

Министерският съвет одобри решение за изменение на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 - 2020 година “ (ОПОС 2014-2020 г.), съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет.

С измененията се обезпечава спомагателен финансов запас в размер на 30 милиона лв. за осъществяване на ограничения за справяне с миграционните провокации, настъпили в резултат на военния спор в Украйна. С включените ограничения ще се обезпечи покриването на главните потребности и оказването на поддръжка на лицата, разселени от Украйна, на които е предоставена краткотрайна протекция в Република България. В сходство с правилото на партньорство ограниченията са съгласувани от всички заинтригувани страни с оглед сполучливото им осъществяване в обсега на оперативната стратегия.

Променя се решение за обезпечаването на дейности по линия на доближаването

Във връзка с обезпечаването на средства от бюджета на Министерството на превоза и известията за разноските, направени от „ БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД за транспорт на украински жители под краткотрайна протекция, се трансформира решение на държавното управление за потребление на средства от Европейския фонд за районно развиване за тази активност.

Поради разплащането на разноските от бюджета на министерството, отпада нуждата от прилагане на средства на стойност 5 000 000 лева от Европейския фонд за районно развиване. Те бяха планувани за включване в специфична предпочитана ос в бюджета на Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 - 2020 година

Осигуряват се средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2022 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата.

С член 1 от Постановлението се утвърждават спомагателни разноски за 2022 година от централния бюджет, в размер на 45 060 лева за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи от държавните учебни заведения по изкуствата и учебни заведения по културата към Министерството на културата по реда на Постановление № 46 на Министерския съвет от 2020 година

Сумата се обезпечава за сметка на плануваните разноски в централния бюджет за 2022 година

Безплатна отмора за още близо 17 000 възпитаници

Още 16 795 възпитаници, придружавани от 1726 ръководители, получават средства за безвъзмездна отмора по Национална стратегия „ Отново дружно “.

Правителството отпусна 5 515 500 лв. за финансиране на дейностите от втория стадий на програмата от 1 до 19 юли. Предоставят се по 500 лв. на възпитаник за шестдневна екскурзия, включваща 5 нощувки, храна, превоз, застраховка и спомагателни културни и спортни действия.

4 955 220 лв. се насочват към 142 общини за покриване на разноските по пътуванията на 15 059 възпитаници и 1539 ръководители от общо 398 общински учебни заведения. Министерството на образованието и науката получава 473 000 лева за финансиране на 39 държавни учебни заведения за пътешестване на 1038 възпитаници и 116 ръководители и на 8 частни учебни заведения за екскурзии на 400 възпитаници и 42 ръководители. 44 000 лв. отиват в Министерството на културата за финансиране на 4 държавни учебни заведения за почивки на 159 възпитаници, придружавани от 17 ръководители. На Министерството на младежта и спорта се дават 43 250 лева за пътуванията на 139 възпитаници и 12 ръководители от 4 спортни учебни заведения.

Програма „ Отново дружно “ беше основана през 2021 година с решение на Министерския съвет. Целта е социализация и другарство на възпитаници и педагогичен експерти отвън учебната и фамилната среда за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19.

За тази година бюджетът на програмата е общо 22 600 000 лв.. През първия й стадий, който завърши на 30 юни, бяха утвърдени за присъединяване над 17 000 възпитаници и ръководители.

69 000 възпитаници ще спортуват на нови площадки

Съвременни условия за спорт навън ще бъдат обезпечени за над 69 000 възпитаници, учащи се в 132 учебни заведения в страната. За задачата държавното управление отпусна 15 млн. лв. по Програмата за създаване и главен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения.

12 701 518 лв. се дават на 77 общини. С тях ще бъдат построени нови спортни площадки в 60 общински учебни заведения, а в други 50 площадките ще бъдат главно ремонтирани.

2 060 593 лв. се отпускат за 20 държавни учебни заведения към Министерството на образованието и науката. В половината от тях ще бъдат построени нови спортни площадки, а в останалите 10 следва ремонт на съществуващите. 237 889 лв. са обезпечени за построяването на площадки за спорт в две държавни учебни заведения към Министерството на културата.

Целта на програмата е възстановяване на спортната просвета на учениците посредством създаване, разширение и модернизиране въз основата на учебните заведения. С нейното осъществяване ще се подобрят изискванията за осъществяване на образователните часове по физическо образование навън, както и на спортни действия отвън образователния проект.

Определен е съставът на делегацията за постоянните годишни срещи на Съветите на шефовете на Групата на Световната банка и на МВФ

Със свое решение държавното управление дефинира състава на делегацията, с която Република България ще взе участие в постоянните годишни срещи на Съветите на шефовете на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които ще се проведат в интервала 14-16 октомври 2022 година във Вашингтон, Съединени американски щати.

Българската делегация ще се води от министъра на финансите Росица Велкова-Желева в качеството й на шеф за Република България в организациите от Групата на Световната банка. В срещите ще вземат участие и заместител министър-председателят по ръководство на средствата от Европейския съюз Атанас Пеканов, шефът на Българската национална банка (БНБ) и шеф за България в МВФ Димитър Радев, подуправителят на Българска народна банка и заместник-управител за страната в Световната банка Радослав Миленков и заместник-министърът на финансите и заместник-управител за България в МВФ Даниела Добрева.

По време на полемиките ще бъдат разисквани развиването и провокациите пред международната стопанска система и финансовите пазари в подтекста на световните рецесии, както и начинания в границите на двете интернационалните финансови институции.

В рамките на форума българските делегати ще се срещнат с висши управителни екипи на МВФ и Световната банка, представители на интернационалните финансови институции, на капиталови и централни банки.

Министерският съвет утвърди протокола от второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия

Министерският съвет на Република България утвърди протокола от второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, основана по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония.

Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия се организира на 17 юли 2022 година в София. В рамките на съвещанието бе осъществен обзор на ефикасното използване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, бяха набелязани и признати ограничения за възстановяване на двустранното съдействие и бяха разисквани въпроси, зародили по време на осъществяването на Договора.

Комисията е правният механизъм за мониторинг на наредбите на интернационалния контракт и основава формат, в границите на който се регистрира използването на Договора и се разискват настоящи въпроси по неговото осъществяване.

Текстът на протокола от второто съвещание на Комисията е оповестен на формалната страницата на Министерство на външните работи.

Одобрен е план на Лицензионно съглашение за Global System Solutions Data

Министерският съвет на Република България одобри Решение за одобрение на план на Лицензионно съглашение за Global System Solutions Data сред Международна асоциация за въздушен превоз и Държавна организация „ Национална сигурност ”, като основа за водене на договаряния.

Споразумението планува даването на лицензия за потребление на база данни на Международната асоциация за въздушен превоз от Националното звено за приемане и култивиране на резервационни данни за пасажерите в Република България, транспортирани по въздух.

Споразумението ще бъде подписано от ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност ” без следващо одобряване и обявяване.

Регламентира се обезпечаването на даване на представителни разноски за NFIU BGR

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което утвърди план на Изменение № 1 на Споразумение за поддръжка сред Министерството на защитата на Република България и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE), представлявано от Съюзното взаимно командване на силите на НАТО в Неапол (JFCNP) по отношение на поддръжка за Щабния детайл за консолидиране на сили на НАТО, ситуиран в София, Република България (NFIU BGR) и упълномощи министъра на защитата на Република България да го подпише. С подписването на това Изменение се регламентира обезпечаването на даване на представителни разноски за NFIU BGR.

Одобрена е позицията на България по дело на Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на Република България по дело С-325/22 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане по адм. дело 1785/2020 година на Административен съд - гр. Варна, със страни министъра на земеделието и бенефициерите по държавна помощ Гладиола Генова, и „ Господинов ” ООД.

Преюдициалното питане е по отношение на висящо пред него административно дело за обжалване на Акт за определяне на обществено държавно взимане по подписан контракт за подмяна на поземлени парцели горска територия.

С решението държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството. Конституирането на Република България като страна по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съдът на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Одобрено е допълнение на РМС № 265 от 2003 година

Министерският съвет утвърди допълнение на Решение № 265 от 2003 година за приемане на Списък на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, по отношение на които се ползват ограниченията по Закона за ограниченията против финансирането на тероризма.

До момента в раздел III от Приложението към решение № 265 на Министерски съвет са включени лица, против които е формирано наказателно произвеждане за тероризъм, финансиране на тероризъм, набиране или обучаване на обособени лица или групи от хора за осъществяване на тероризъм, излизане или влизане през границата на страната, както и нелегално престояване в нея за присъединяване в тероризъм, формиране, управление или членуване в проведена незаконна група, която си слага за цел да прави тероризъм или финансиране на тероризъм, подготвяне към осъществяване на тероризъм, фалшификация на формален документ за улеснение осъществяване на тероризъм, очевидно подбудителство към осъществяване на тероризъм или закана за осъществяване на тероризъм по смисъла на Наказателен кодекс.

Допълнението е обвързвано с оферти от основния прокурор на Република България, адресирани до Министерски съвет за допълнение на листата по член 46, т. 3 от Закона за ограниченията против финансирането на тероризма с 12 лица - шест от тях са привлечени в качеството си на обвинени за осъществени закононарушения по член 108а, алинея 1 вр. член 20, член 2, вр. ал.1 от НК; други шест - по член 108а, алинея 2, т. 1 и т. 2, вр. алинея 1 и член 109, алинея 3, т. 2, вр. алинея 2 от Наказателен кодекс. 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма

Министерският съвет одобри Решение на Министерския съвет за одобрение на помощ на претендентите по „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “ и Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на туризма за 2022 година за предплатено финансиране на разноски по „ Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България “, призната с Решение № 317 от 2022 година на Министерския съвет.

По второто подред заплащане по Програмата, обхващащо интервала от 01.07.2022 година до 31.07.2022 година, са верифицирани 435 323 броя нощувки на стойност 4 756 200,00 лв. без Данък добавена стойност, респ. 5 159 762,70 лв. с включен Данък добавена стойност.

Изпълнението на Програмата е управлявано посредством потребление на информация от Националния туристически указател, основания за задачите на Програмата Регистър за местата за заслон, Единната система за туристическа информация и Системата за ръководство на национални вложения и посредством контролни инспекции по длъжностен път с данни от системите на дирекция „ Миграция “ и Главна дирекция „ Гранична полиция “ при Министерство на вътрешните работи, Държавната организация за бежанците и Националната организация за приходите.

Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на БЕХ във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “

Министерският съвет утвърди целева вноска от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) в показателен размер 970 млн. лв.. Индикативният размер на вноската, средства за която следва да се обезпечат на БЕХ ЕАД от дъщерните му сдружения - производители на електрическа сила, е изчислен на база отчетни данни за месец август и планирани за месец септември 2022 година

Средствата са планувани за покриване на разноските за осъществяване на Програмата за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти за електрическа сила и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи за закупуване на количествата електрическа сила, потребена за софтуерни разноски за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година

Съгласно признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, ФСЕС следва да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 100 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ Ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД, за съответния месец и базовата цена от 250 лева./MWh за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година

За да се извършат плануваните обезщетения в Закона е планувано обществените предприятия от бранш енергетика със 100% държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във ФСЕС за покриване на разноски по член 366, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Размерът на вноските се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на цялостната себестойност на създадената електрическа сила, нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

Одобрен е план на техническо съглашение с Италия по отношение на ограниченията по усилена зоркост на НАТО (eVА) в България

Министерският съвет одобри решение за одобрение на план на „ Техническо съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Италианската република по отношение на ограниченията по усилена зоркост на НАТО (eVА) в България и даването на поддръжка от страната хазаин (HNS), и други отговорности “.

Със сключването на това Техническо съглашение се систематизират общите правила, водещи до основаването и действието на бойната група на територията на нашата страна, регламентира се даването на поддръжка като страна хазаин от България и се урежда осъществяването на съществени отговорности на Рамковата страна Италия и на страните, предоставящи сили в състава на бойната група.

Изменя се Устройственият устав на ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси ”

Министерският съвет прегледа и одобри Постановление за изменение на Устройствения устав на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ”.

Проектът на Постановление има за цел актуализиране на нормите на Устройствения устав на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ по повод функционалностите на Главна дирекция ДРВВЗЗ, длъжностното лице по отбрана на персоналните данни и специалиста по мрежова и осведомителна сигурност. С промените в Устройствения устав на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ не се планува смяна в числеността на организацията.

С прецизиране и детайлизиране на наредбите на УП на ДА ДРВВЗ ще се реализира сходство с нормите на Закона за запасите от петрол и нефтопродукти, Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис и Наредбата за минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в изключително съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, което се организира в гр. Брюксел, Белгия, на 9 септември 2022 година По време на съвещанието се чака да бъдат разисквани вероятни незабавни ограничения за ограничение на растежа на енергийните цени, както и настоящото положение на подготвеността за идния зимен интервал.

С позицията, българската страна показва мощна угриженост по отношение на високите енергийни цени и се причислява към настояването за намиране на метод и подобаващи ограничения за превъзмогване на обстановката. Нарастващата геополитическа неустановеност заради обстановката в Украйна оказва осезаемо влияние върху енергийния бранш, като усилва рисковете от спиране на енергийните доставки за Европейски Съюз. Наред с рецесията с енергийните цени, преустановяването на доставките на газ за България от Газпром износ на 27 април 2022 година, слага съществени провокации пред енергийната и икономическата системи в страната. Подкрепяме обстоятелството, че за превъзмогване на тези провокации са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени.

Одобрена е позицията на страната за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Правителството утвърди позицията на Република България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 9 и 10 септември 2022 година в Прага.

Министрите ще обсъдят военната експанзия на Русия против Украйна и по какъв начин да бъдат посрещнати финансовите потребности на Украйна.

Във фокуса на полемиките ще бъде оправянето с икономическите и финансовите последствия от войната в Украйна. Ще бъдат обменени отзиви по рамката на икономическото ръководство на Европейски Съюз.

Последната тематика на съвещанието ще бъде хармонизацията в региона на директното данъчно облагане в границите на Европейски Съюз. 

Бутилирана вода и хранителни артикули ще бъдат предоставени на потърпевшите от наводненията в Пловдивско

Бутилирана вода и хранителни артикули ще бъдат предоставени на жителите от обитаемоте места в Пловдивско, които пострадаха от наводненията в района. Служебното държавно управление одобри на днешното си съвещание решение, с което от държавния запас се освобождават общо 68 040 литра бутилирана вода за питейни потребности по 1,5 литра, както и 32 920 кг. консервирани хранителни артикули.

Помощта ще бъде предоставена безплатно на кмета на община Карлово, който следва да провежда приемането, разпределението и потреблението на освободените от запаса количества вода и храна по предопределение за потребностите на популацията в потърпевшите села. Съгласно решението на държавното управление, ръководителят на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси ” ще провежда предаването на количествата бутилирана вода за питейни потребности и консервирани хранителни артикули на Община Карлово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР