Служебният кабинет да си изпълни задължението по Конституция и да

...
Служебният кабинет да си изпълни задължението по Конституция и да
Коментари Харесай

Асен Василев: Насаждат се безпочвени страхове, кабинетът да внесе проектобюджет

Служебният кабинет да си извърши задължението по Конституция и да внесе за разглеждане в Народното събрание план на Закон за държавния бюджет за 2023 година. Това прикани на брифинг в Народното събрание Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме Промяната " (ПП), представен от Българска телеграфна агенция.

 Финансовият министър пред Народно събрание: Служебното държавно управление няма да внася нов бюджет за 2023 година Виж още

На въпрос за връчването на мандатите от президента Румен Радев и оповестеното желание да не се бърза, Асен Василев разяснява, че една от главните работи на този парламент, обвързвана с приемането на бюджета за следващата година, няма да бъде свършена, тъй като Министерският съвет, който президентът е назначил, няма да внесе проектозакон за бюджета за 2023 година. Той бе безапелационен, че удължаването на действието на сегашния бюджет е сигнал, че страната може да се финансира с него безпроблемно и следващата година.

 3% недостиг - неосъществим, 6,6% - рисков: Велкова предизвести да се внимава с минималната заплата Виж още

" Всички тези страхове, които се насаждат за 11 милиарда лева недостиг и 16 милиарда лева дълг, са безпочвени ", безапелационен бе Василев. По думите му щом служебният кабинет счита, че настоящият бюджет може да се употребява и за следващата година, това значи, че и настоящият недостиг би стигнал за следващата година. Това значи, че и настоящата разходна част плюс спомагателните доходи биха стигнали, тъй че да може и следващата година да се финансира страната безпроблемно, съобщи Василев.

Това, което има направено като проектобюджет, и което няма да бъде импортирано в Народното събрание, както стана ясно, е с доходи, подценени с четири милиарда лв. и, както разбрахме през днешния ден, с разходна част, която е увеличена с 11 милиарда лв. и включва три милиарда нарастване на финансовите разноски, над настоящата финансова стратегия, която беше невиждана в историята, разяснява Василев и настоя служебният кабинет да внесе проектозакон за държавния бюджет.

В отговор на въпрос дали с удължаването действието на настоящия бюджет не се удовлетворяват настояванията на Политическа партия, поради заложените в сегашния бюджет ограничения, Венко Сабрутев от Политическа партия разяснява пред Българска телеграфна агенция, че Министерството на финансите е длъжно да внесе за разглеждане в Народното събрание един от дебатираните три разновидността на бюджет за следващата година. По думите на Сабрутев единият вид е за разхитителен план на бюджет, в който се възнамеряват милиарди задължения, вторият вид е закостенял, и третият вид - продължение на миналогодишния бюджет.

Продължаване на миналогодишния бюджет значи Министерството на финансите да внесат предложение, с което да се удължи срокът на деяние на сегашния бюджет, добави той. Това е ясно доказателство, че нашият бюджет е добър и че тези нелепости, които се изговориха през днешния ден в пленарна зала, за огромни дефицити, не са правилни. Всъщност се оказва, че ние ще приключим с до два % недостиг, което значи, че в най-кризисната година, ние сме докарали рекорден растеж на стопанската система и най-малък недостиг, който е в границите на европейските правила, добави Сабрутев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР