Служебната власт на президента Румен Радев започна да връща фигури

...
Служебната власт на президента Румен Радев започна да връща фигури
Коментари Харесай

Вкараха кадри на Цветан Василев и Алексей Петров начело на ключова агенция

Служебната власт на президента Румен Радев стартира да връща фигури отпред на страната, познати отпреди първия мандат на Бойко Борисов като министър председател. Лица, близки до олигарха-беглец в Сърбия, банкрутирал четвъртата по величина банка у нас – Корпоративна комерсиална банка – Цветан Василев, още веднъж се назначават за шефове в Управителните препоръки на основни държавни сдружения.


Приятел на Цв. Василев отново се снабди с власт

Така, да вземем за пример, в последния си брой " Уикенд " разкрива, че на шефско кресло в бутиковата Българска организация за експортно обезпечаване още веднъж е кацнал небезизвестният някогашен шеф в „ Булгартабак “ (когато и председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е била част от холдинга – б.р.) и апетитен за извънредно доближен на мустакатия габровец – Дочо Карадочев.

Това се случва с експресно регистриране в Търговския указател на новото управление и Надзорен съвет на организацията, занимаваща се със застраховките на редица заеми, отпускани от Българската банка за развиване за десетки и стотици милиони левове. Рокадите са финализирани в сряда, на 8 февруари, откакто КФН е дала „ зелена “ светлина за вписването.

Карадочев, който в миналото бе изпълнителен шеф на БАЕЗ, освен това в спор на ползи, до момента в който е ръководещ в ‚Булгартабак “, още веднъж е комплициран отпред – този път в Надзорния съвет, с подписа на икономическия министър на кабинета „ Гълъб Донев – 1 и 2 “ Никола Стоянов.

Но това не е всичко. Властта на Радев връща и изчегъртания с много страдания, както описват осведомени, от Съвета на шефовете, Симеон Личев – дясната ръка на тогавашния началник на БАЕЗ Панайот Филипов. Личев бе претендент за локален народен представител в София не чия да е листа, а от тази на позабравената партия Български либерален център, учредена от някогашния сподвижник и ководещ на Слави Трифонов Росен Петров.

Въпреки че през 2008 година въпросният беше разследван от КФН и му бяха наложени 2 акта по Закона за финансовите злоупотреби точно по инспекция на комисията, през днешния ден той още веднъж се снабдява с вкусен пост в организацията с потенциал да застрахова милиарди левове. „ Да “ за Личев и Карадочев КФН е гласувала на съвещание през януари. А на 26 януари е и вписването в Търговския указател.

В Надзорния съвет остава и назначеният предходната година Владимир Тодоров – брат на главсека на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров, както и Евгения Стоянова и Венцислав Тодоров.

Бойка Василева, която до момента бе член на Надзора, става пък изпълнителен шеф на БАЕЗ, а компания – също като шеф и член на УС ще й прави Гълъбин Гълъбов. Освен тях в Управителния съвет влиза като член и Владимир Георгиев. Досега той беше пълномощник на редовно бутаната към банкрут „ Александровска болница “, а преди този момент - назначен през 2021 година от Кирил Петков за шеф на Българската банка за развиване.

Гълъбин Гълъбов е прочут с богатото си банково и застрахователно досие, като преди да се озове в държавната организация, е години наред под крилото на Алексей Петров в неговата „ Лев Инс “,


И съучастник на Алексей Петров е с място в бутиковата организация

а преди този момент – близо 12 години в банка „ Виктория “. Именно тази финансова институция среща него и новоназначената за шеф на БАЕЗ Бойка Василева. През март 2009 година тя става член на Управителния съвет на от дълго време несъществуващата банка, като се приказва, че е привлечена от „ Емпорики банк “ непосредствено от Гълъбин Гълъбов преди придобиването на активите й от „ Креди Агрикол “.


ТБ „ Виктория “ събра новите шефове на БАЕЗ

Отстранени са двама. Това са Веселин Рашин и Димитър Русков, сочи още справката на изданието. 

На главната фотография: Дочо Карадочев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР