Служебната власт е занемарила и части от поддръжката на тол

...
Служебната власт е занемарила и части от поддръжката на тол
Коментари Харесай

Кантарите от тол системата оставени без поддръжка

Служебната власт е занемарила и елементи от поддръжката на тол системата в България. 30 от кантарите в обсега й, които пресмятат в действително време тежестта на преминаващите по платените пътища тежки камиони, не работят. 
Това излиза наяве от отговор на министъра на районното развиване Андрей Цеков на въпрос на народен представител. 
" Неработещите датчици за претегляне в придвижване сега са 30 ", показва министъра, като прецизира, че общият брой на тези устройства е 100. Така излиза, че 30% от кантарите не работят.
" През 2020 година консорциум " Капш трафик солюшънс " ДЗЗД е дал 100 построени датчици за претегляне в придвижване на Национално тол ръководство. Те са въведени в употреба незабавно след приемането им. Към момента част от конфигурираните датчици не действат заради механически аргументи в резултат на атмосферни условия и изхабяване от употребата им ", прецизира министърът.
От отговора на министъра обаче, изскача още по-любопитен подробност. Над половин година действително тези уреди са оставени без поддръжка, съобщи " Медиапул ". Оказва се, че упоменатият консорциум е имал обвързване да ги поддържа в интервал от 2 години, които съгласно отговора на министъра са " изтекли през декември 2022 година ". 
От тогава до момента Агенция пътна инфраструктура (АПИ) не е провела нова социална поръчка и тази поддръжка е напълно занемарена. Отворен остава въпроса дали съответно са определяни таксите, тъй като за образуването им се взeма поради и тонажа им. 
" В тази връзка организацията приготвя провеждането на социална поръчка с предмет: " Избор на реализатор за доставка, калибрация и поддръжка на съществуващи кантари (сензори за претегляне в движение) и метеорологични станции част от крайпътната и правоприлагаща инфраструктура на електронната система за събиране на пътни такси ", изясни той. 
Поръчката ще бъде оповестена в интервала от юли до септември.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР