Службата за сигурност на Украйна се опита да организира терористична

...
Службата за сигурност на Украйна се опита да организира терористична
Коментари Харесай

Атентат, провокация, ескалация. Как Киев планира да въвлече НАТО във войната

Службата за сигурност на Украйна се опита да провежда терористична офанзива за убийството на президента на непризнатата Приднестровска република Вадим Красноселски. Самият началник на ПМР намерено упрекна разузнаването на прилежащата страна в акт на интернационален тероризъм. Очевидно кабинета на Зеленски с това закононарушение е решило да започва многоходова скица, с цел да избави режима в Киев. Но какви ще са следствията от една терористична офанзива и ще реши ли Киев да направи нов опит?

Проникналите в Приднестровието терористи от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са възнамерявали освен да убият ръководителя на провъзгласената Приднестровска молдовска република (ПМР) Вадим Красноселски, само че и да дискредитират съветските миротворци. Това заяви на 9 март прокурорът на републиката Анатолий Гурецки във филм, отдаден на следствието на опита за ликвидиране на президента.

Този филм, апропо, беше неотложно отстранен от YouTube от админите на видео хостинга. Премахнат " за нарушение на разпоредбите по отношение на обидите и заканите. " „ Обидиха се, евентуално в СБУ “, разяснява Първият приднестровски ефирен канал в Telegram.

Президентът Красноселски сподели, че с цел да отбрани Приднестровието, той към този момент е упълномощил на външния министър на републиката Виталий Игнатиев да приготви изказване до всички членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Игнатиев има намерение да потърси уточнения и от формален Киев.

Украйна обаче към този момент отговори - и отговори предвидимо. „ Службата за сигурност на Украйна приканва да не приемате нелепостите на съществено “, сподели СБУ. А Михаил Подоляк, консултант на началника на кабинета на президента на Украйна Владимир Зеленски, като цяло сподели, че историята с опита за ликвидиране е „ проектът на Русия да нападна Молдова “ и че „ имаме какво да вършим на бойното поле, и всяка терористична офанзива на друга територия няма да ни даде спомагателни козове. "

Кишинев се ограничи до еднотипни изказвания на премиера Дорин Речан и чиновници на " Бюрото за интеграция ", че молдовските управляващи не разполагат с информация за офанзивата и че " способените национални управляващи проверяват обстановката ". Споменатите управляващи в този момент обаче са по-заети с обиски в офисите на съперниците на президента Мая Санду. Бившият президент на Молдова Игор Додон прикани настоящето управление да предотврати въвличането на републиката във боен спор. Молдова обаче към този момент е въвлечена в терористичната офанзива, макар че, несъмнено, в тази ситуация Киев свири първа цигулка.

Какво се знае за подготовката на покушението

Колата на президента Красноселски е трябвало да бъде взривена в центъра на столицата на Приднестровието Тираспол благодарение на друга кола, цялостна с експлозиви и поразяващи детайли, оповестиха на 9 март чиновници на реда на ПМР.

В колата са сложили 8 кг RDX (почти 14 кг тротил), както и болтове, гайки и тел. Радиусът на поразяване на такова взривно устройство би бил стотици метри. В допълнение към главата на републиката, елементарните поданици също бяха подложени на опасност.

„ Според наличната информация тази офанзива е била позволена и готова от Службата за сигурност на Украйна. Всички лица, които са арестувани и са оповестени за търсене, също са директно свързани със Службата за сигурност на Украйна “, сподели самият президент Красноселски.

Извършителите на евентуалното нахлуване са арестувани. Телевизионният канал " Първи Приднестровски " посочва шестима обвинени. По-специално се оповестява, че някой си Вячеслав Кисничан, който е получил 2500 $ от СБУ, е трябвало да задейства експлозивите. Трима съучастници са посочени като жители на Украйна, всички до един са пристигнали в Приднестровието под прикритието на бежанци.

Терористите са получили съоръжение и експлозиви от двама куратори от СБУ Максим и Александър, които са давали указания посредством месинджъри, оповестява телевизионният канал. През територията на Молдова са пренасяни експлозиви, оповестяват от спецслужбите на ПМР.

Реакцията на украинските управляващи на общественото обвиняване в интернационален тероризъм към този момент беше упомената нагоре. Но в действителност логиката на украинските управляващи е явна: убийството на Вадим Красноселски трябваше да им донесе доста козове. Всъщност това трябваше да даде късмет да се избави настоящето украинско държавно управление.

Какви цели преследва Киев

Киев от дълго време възнамерява военна интервенция в Приднестровието. Има потребност от нея най-малко по две аргументи.

Първо, поради военните хранилища край село Колбасная, където от руско време се съхраняват десетки хиляди тонове муниции. Да, доста от тях са просрочени, някои даже с изминал период на валидност, само че Киев, с глада си за снаряди, не е податлив доста да пробира. И единствено няколко километра от територията на Приднестровието го разделят от това благосъстояние.

Второ, поради желанието да се нанесе имиджов удар на Русия. В Приднестровието има освен няколко хиляди съветски миротворци, само че и няколкостотин хиляди притежатели на съветски паспорти. Всеки от които Москва би трябвало да пази, в сходство с съветската конституция.

Според съветското министерство на защитата действителното навлизане на киевските войски в Приднестровието е трябвало да стартира на 24 февруари в отговор на провокация, проведена от СБУ - хипотетично нахлуване на съветски миротворци от Приднестровието против украинските военни, ситуирани покрай границата. Киев разчиташе на блицкриг.

„ В този миг Републиката беше безусловно неподготвена за навлизане. Приднестровските управляващи в продължение на една година не демонстрираха никаква интензивност във военната сфера, в това число не проведоха наложително военно образование. Всичко, с цел да не се възприема това от Украйна като някакви подготвителни ограничения преди нахлуването от територията на Приднестровието в Одеска област ”, изяснява пред организация REGNUM Игор Шорников, шеф на Института за социално-политически проучвания и районно развиване, някогашен заместник-министър на външните работи на Приднестровието.

След изказването на съветското министерство на защитата обаче проектите за нахлуването бяха преразгледани и освен тъй като резултатът на изненадата изчезна. Успоредно с това, явно, Русия съобщи на заинтригуваните страни следствията от сходно навлизане - и внезапно стана ясно, че проектите на Киев не са подкрепени нито в Кишинев, нито в Букурещ, нито на Запад.

Сценарий на конфликт

Днес, от позиция на интернационалното право, Приднестровието е територия на Молдова, което значи, че украинското управление се нуждае от позволение на Молдова за интервенция в Приднестровието против съветските миротворци. А Кишинев не желае да го даде просто тъй като не желае да бъде замесен в пълномащабни военни дейности с Русия, която ще се притече на помощ.

„ В сегашната обстановка военната интервенция най-вероятно ще се реализира по сюжета на огнево влияние върху тези елементи, които ще щурмуват Приднестровието. Просто казано, ние ще нанасяме удари с ракети, оръжия въздух-земя, море-земя, - изяснява редакторът на списанието Арсенал на Отечеството, военният специалист Алексей Леонков пред организация REGNUM.

Други анализатори не изключват и други, по-мащабни разновидности за съветска интервенция. „ Русия ще може да помогне с войски. Първият вид е въздушна интервенция. Под прикритието на авиацията се потискат системите за Противовъздушна отбрана и се разтоварва контингент с техника на летищата на Приднестровието. Втората е морска интервенция с десант на амфибии в южната част на Одеска област, последвана от нахлуване към Приднестровието. Разполагаме както с огромни десантни кораби, по този начин и с помощни кораби за това “, изяснява за организация REGNUM Андрей Клинцевич, началник на Центъра за проучване на военните и политическите спорове.

Подобна интервенция, несъмнено, лишава време. Изисква войските в Приднестровието да устоят известно време. И в този момент, когато проектите за блицкриг бяха осуетени, когато резултатът на изненадата към този момент не е налице, те могат да оцелеят. „ Що се отнася до съпротивата, ще има единно въоръжено формирование в лицето на нашия контингент, армията на ПМР плюс мобилизираните там. В Приднестровието към този момент се събират резервисти, текат учения. Да, и бойната съгласуваност няма да отнеме доста време - всеки там знае кой какво би трябвало да направи ”, продължава Клинцевич.

Румъния и Молдова не желаят война. Байдън също

В тази обстановка войната в Приднестровието може да стане продължителна и да коства постовете на молдовското управление. „ Вътрешнополитическата обстановка в Молдова е напрегната до краен лимит заради сложната социално-икономическа обстановка и провокативните дейности на управляващите за подмяна на молдовския език с румънски. През цялата тази година молдовците наблюдават с огромно безпокойствие развиването на спора в Украйна. Последното нещо, което биха желали, е да въвлекат страната си във войната “, изяснява Шорников.

„ Ескалацията на напрежението по Днестър обезпечено ще прелее чашата на търпението на хората. Силата, която ще докара страната до война, ще бъде пометена. Мая Санду и нейният екип схващат това доста добре “, споделя Игор Шорников. Молдовците не желаят бомбардировките на техните градове, нито даже утежняването на икономическата рецесия заради войната (напр.значителна част от електрическата енергия на страната се създава на левия бряг на Днестър).

А след Молдова във войната ще бъде въвлечена и Румъния. „ Дестабилизацията на Днестър може да предизвика вътрешна рецесия в Молдова и Мая Санду ще би трябвало да се обърне за помощ към Румъния. Кишинев има няколко съглашения за сигурност с Букурещ, а румънският президент Клаус Йоханис неотдавна удостовери пред Санду, че Румъния е подготвена да даде всякаква помощ на Молдова.

Така че при неподходящо развиване на събитията в спора с Русия ще бъде въвлечена освен Молдова, само че и Румъния, членка на НАТО. Очевидно Киев се пробва да реализира тъкмо това, само че нито Румъния, нито Молдова не могат и не желаят да водят война с Русия “, споделя Шорников.

Съответно Съединени американски щати също не желаят – администрацията на Джо Байдън прави всичко допустимо да избегне директното присъединяване на войските на НАТО в украинския спор (просто тъй като тогава той има всички шансове да стане ядрен). И явно готовността на Русия да отиде до дъно в отбраната на Приднестровието беше предадена на американската страна след откриването на подготовката за украинската провокация.

Освен това за американците има освен държавен, само че и частен интерес.„ Мисля, че Приднестровието е обвързвано със договорката за зърно. И в случай че там стартира нещо, тогава ще блокираме най-малко износа на зърно и това ще удари тежко американците. Към днешна дата Съединени американски щати са главният бенефициент от договорката - те купиха плодородните земи на Украйна и получават приходи от това. Затова представителят на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, дошъл в Украйна предходната година, първо посети елеваторите за зърно “, споделя Клинцевич.

Моята лична игра

Така че, в случай че Киев беше напълно под контрола на Запада, тогава рисковете от война в Приднестровието биха били минимални. Освен това един от бонусите под формата на складовете край село Колбасна изчезна - съгласно Клинцевич те към този момент са добити и Украйна няма да ги получи при никакви условия. Ако Киев се ръководеше от строго военна логичност, тогава рисковете щяха да намалеят още повече, тъй като украинският режим не се нуждае и от продължителна война в Приднестровието.

„ Трябва да разберете, че главният запас на украинската войска е човешкият. И не е безконечен. На линията на конфликти с съветската войска Киев в този момент се нуждае от всеки щик. И всяко намаляване на линията на конфликт заради интервенцията в Приднестровието (което за Украйна в действителност е просто пиар акция) ще докара до съответните последици ”, споделя Леонков.

Проблемът обаче е, че режимът в Киев доста постоянно играе своя лична игра и в тази игра (както сподели историята на защитата на Артемовск или организирането на терористични офанзиви в Русия) PR съставният елемент е от голямо значение. Украйна, въз основа на вътрешнополитически аргументи, би трябвало да нанесе имиджово проваляне на Русия в Приднестровието.

Освен това украинският режим витално се нуждае от западна интервенция в спора, което ще се случи, в случай че в Приднестровието се приложи многоетапна скица за ескалация. Ето за какво СБУ се пробва да сътвори нов предлог за украинската инвазия на левия бряг на Днестър. Повод, който няма да изисква нито разрешението на Молдова, нито даже разрешението на Съединените щати. В края на краищата, публично към този момент не приказваме за нахлуване против съветските миротворци.

Заплахата от нова терористична офанзива

Поради тази причина беше нужна терористичната офанзива против Вадим Красноселски. „ Факт е, че една сполучлива офанзива против Вадим Красноселски освен би хвърлила републиката в административен безпорядък, само че и би се трансформирала в формален мотив за война. Това би дало мотив на приднестровските военни да отвърнат на Украйна като уредник на терористичната офанзива “, споделя Шорников.

Да, но приднестровските военни надали биха се възползвали от този casus belli. „ Те не са самоубийци. Украинските управляващи обаче биха могли да създадат това вместо тях. Всъщност Киев искаше да повтори номера с провокацията, единствено че в този случай украинските военни нямаше да бъдат облечени в униформа на съветски миротворци, а в униформа на приднестровски бойци, които сякаш отмъщават за своя президент ”, продължава Шорников.

Нападението е предотвратено. Няма гаранции обаче, че киевският режим няма да се опита да уреди ново. Призивът към западните „ сътрудници “ да умиротворят Зеленски не е доста ефикасен, частично заради проблеми с връзката и частично тъй като Съединените щати (да не приказваме за Европа) са лимитирани в способността си да управляват Зеленски.

Киевският режим в този момент, повтаряме, се бори за съществуването си и по тази причина е витално заинтригуван от директното присъединяване на Запада в спора с Русия. Така че има единствено един вид за обезпечено попречване на ескалация в Приднестровието – да се пробие дълготраен териториален кулоар към републиката през Одеска област. Тоест продължаването на СВO до победния край.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР