Службата за сигурност на Украйна (СБУ) приключи с контраразузнавателните мерки

...
Службата за сигурност на Украйна (СБУ) приключи с контраразузнавателните мерки
Коментари Харесай

Украинското контраразузнаване приключи с обиските в четири епархии на Украинската православна църква

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) завърши с контраразузнавателните ограничения – обиски в храмове на Украинската православна черква (УПЦ) в Херсонска, Кировоградска, Днепропетровска и Ровненска, както и в онази част от Херсонска област, която е под контрола на Киев.

Това заяви през днешния ден самата спецслужба, представена от ТАСС.

По време на обиските са открити позиви на организацията на опозиционния политик Виктор Медведчук, прокремълска литература и съветска символика. " Всички открити доказателства са изпратени за експертиза. Ще последват и други процесуални дейности, с цел да се потърси отговорност от отговорните ", съобщи СБУ.

Напоследък украинските управляващи все по-често подхващат дейности против УПЦ. От средата на ноември 2022 година СБУ обискира нейни храмове и други обекти из цялата страна. Срещу няколко висши духовници са повдигнати обвинявания в държавна измяна, вредителска активност и агитация измежду енориашите.

На 1 декември президентът на Украйна Володимир Зеленски утвърди решение на Съвета за национална сигурност и защита, което на процедура води към възбрана на УПЦ. Указът планува в Народното събрание да бъде импортиран законопроект за възбрана на религиозните организации, " свързани с центрове на въздействие в Руската федерация ", и да се направи експертна инспекция на устава на УПЦ с оглед възможна църковно-канонична връзка с Московската патриаршия.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР