Случвало ли се е смартфонът ви изведнъж да се забави,

...
Случвало ли се е смартфонът ви изведнъж да се забави,
Коментари Харесай

Криптоатаките – най-новият вид хакерство срещу смартфоните

Случвало ли се е смарт телефонът ви внезапно да се забави, загрее и батерията му да падне без забележима причина? Ако е по този начин, може би сте станали жертва на криптоатака.

Този нов тип хакерска атака е наименуван " криптопохищение " от специалисти по сигурността.

Той се състои в навлизане в интернет сървър, личен компютър или смарт телефон, с цел да се конфигурира злотворен програмен продукт с криптопрограма ", съобщи Джером Билойс, специалист в компанията за ръководство на ИТ услуги Уейвстоун.

Оперирането с биткойни е в основата на процеса на подкрепяне на инспекцията и обработката на транзакциите на дадена виртуална валута.

Законните интервенции свързват хиляди процесори дружно, с цел да усилят изчислителната мощ, която е разполагаем, за облага на криптовалута.

Операциите с биткойни, етер, монеро и други криптовалути могат да бъдат доста печеливши, само че изискват обилни вложения и генерират големи сметки за електричество.

Но хакерите са намерили по-евтин вид: скрито да експлоатират процесорите на смарт телефони.

За да примамят жертвите, хакерите се обръщат към цифровия еквивалент на троянски кон, взет от гръцката митология: в безобидно привидно приложение или стратегия се крие зловредния вирус.

" Все повече мобилни приложения, криещи троянски коне, свързани с програмата за криптограми, се появиха в интернет платформите през последните 12 месеца ", споделя Дейвид Ем, откривател в региона на сигурността в Касперски Лаб и водещ снабдител на съоръжение за компютърна отбрана и антивирусен програмен продукт.

В най-лошия случай новия тип хакерство може да повреди телефона окончателно.

Криптохакерството визира най-вече смарт телефони, работещи с операционната система Андроид на Google.

Епъл упражнява повече надзор над приложенията, които могат да бъдат конфигурирани на телефоните, тъй че хакерите са ориентирани по-малко към айфоните.

Но Google неотдавна почисти своя магазин за приложения Google плей, като сподели на разработчиците, че към този момент няма да приема приложения, които крият криптоци на своята платформа. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР