Случаят със смъртта на военен в помещение на полигона Ново

...
Случаят със смъртта на военен в помещение на полигона Ново
Коментари Харесай

Убийство или самоубийство - нови факти от разследването за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев

Случаят със гибелта на боен в помещение на полигона Ново село остава отворен. Първоначално се смяташе и твърдеше, че 31-годишният Тодор Манчев се е самоубил. Улики обаче са довели до ексхумация на тялото му и по неофициална информация следствието потегля в нова посока - ликвидиране, скрито като самоубийство, научи " По света и у нас ".

Преди гибелта си старши лейтенант Тодор Манчев е осъден със забележка поради случая с американски военни, които нахлуха простъпка в завод в Чешнегирово по време на интернационално обучение. Днес от Софийската военно-окръжна прокуратура отхвърлиха коментар по случая.

При ексхумацията е открит съдбовният патрон, станал причина за гибелта на Тодор Манчев, научи " По света и у нас " от свои източници. Изстрелът е създаден отгоре-надолу, като патронът минава от горната част на главата. Това е повода проверяващите да тръгнат по новата версия за съзнателно ликвидиране, настояват източниците ни.

" Може би ще би трябвало да се обърнете към прокуратурата. Понякога обстоятелствата не могат да се открият преди погребението, след което се постанова ексхумация, искрено казано нямам такава информация, която да ви дам ", сподели Бойко Рашков - длъжностен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Днес, близо два месеца след гибелта на младия мъж, хората в родното му село Дебращица не имат вяра в първичната версия, че самичък е поставил завършек на живота си.

Тодор Манчев бе открит прострелян на 19 юли в спално помещение на полигона " Ново село " - към два месеца откакто при военно обучение край пловдивското село Чешнегирово американски военни нахлуха в завод. След гибелта на офицера от Министерството на защитата оповестиха, че след служебна инспекция на Военна полиция-Пловдив за случая с нахлуването са били осъдени двама чиновници, измежду които и Тодор Манчев. Санкционирани са със забележка. Нова инспекция прави Инспекторатът на министерството на защитата. Министърът Георги Панайотов не е глобил лейтенанта, защото е решил, че няма осъществени от него нарушавания.

Преди гибелта на Тодор Манчев татко му се свързал с шеф на отдел във Военна полиция - полковник Диман Георгиев. Това твърди Георгиев пред Българска национална телевизия. Днес той отхвърли да застане пред камерата ни, само че в известие посредством обществените мрежи ни описа, че бащата разказал, че синът му е подложен на напън и се опасява да не му посегнат. Според Диман Георгиев 33 дни никой от военните не е споделил на Тодор Манчев, че няма виновност за случилото се в Чешнегирово. Диман Георгиев съобщи, че е пуснал доклад за преустановяване на военната си работа заради несъгласието си с управлението на Министерството на обраната поради случая с Чешнегирово.

Днес казусът с Тодор Манчев беше коментиран в парламентараната комисия по защитата.

" Разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. Военна полиция няма отношение към въпроса, даже и са държани настрана, с цел да няма замърсяване на случая ", съобщи Пламен Йорданов - заместник-министър на защитата.

От ГЕРБ обаче желаеха оставки. На първо място желаеха президентът да освободи шефа на Военна полиция. Според някогашните ръководещи той има директна отговорност за " прикриването на това ликвидиране ".

" Докато този човек извършва тази служба има риск да бъдат потулени и други доказателства и следствието на бъде вкарано в някакъв ням коловоз. на второ място министърът на защитата, който е извънредно добре осведомен с това, което се случва, неотложно би трябвало да подаде оставка и тази оставка да му бъде поискана от Румен Радев ", сподели Тома Биков - депутат от ГЕРБ-СДС.

От Военна полиция и от прокуратурата през днешния ден резервираха безмълвие по тематиката, а от Министерството на защитата дадоха отговор на депутатите. Подчертаха, че следствие на сходни произшествия се води единствено от Военната прокуратура:

" Министерството на защитата за следващ път декларира, че демократичните правила на правовата страна изискват справедлива информация по сходни произшествия да дават способените проверяващи органи, а не политиците, които в съответния случай я употребяват само за предизборна агитация... Още един път подчертаваме, че е неприемливо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни обстоятелства и да се въздейства както върху публичното мнение, по този начин и върху работата на проверяващите органи ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР