Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото

...
Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото
Коментари Харесай

Омбудсманът проф. Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс

„ Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие са доста и те не могат да бъдат осъдени, просто тъй като в Наказателния кодекс няма подобен текст “. Така разяснява в ефира на БТВ обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора омбудсманът проф. Диана Ковачева.

„ Това е едно ужасяващо принуждение, ужасяващо действие, което явно не е имало за цел да убие. Имало е за цел да даде урок, да дамгоса, да остави белег вечно и да накаже “, дефинира зверството още тя.

Проф. Ковачева квалифицира още случая като фрапантен и безусловно неприемлив.

„ Не инцидентно хората са вбесени. Не инцидентно хората желаят правдивост “, добави още тя.

Националният омбудсман разяснява и квалификацията „ лека телесна щета “, като и осбождаването на причинителя Георги, в случай, че той има други две сходни действия и все още на гледане на мярката е бил в пробация.

„ Нямам пояснение за тази странна смяна в правната подготовка, само че при всички случаи е необичайно за какво едно лице, което е било осъждано към този момент два пъти за тежко принуждение, на процедура е било освободено “, сподели още Ковачева.

Тя изясни, че съгласно нея в Наказателния кодекс и в Закона за домашното принуждение има пропуски. От три години се занимава с тематиката и няколко пъти е внасяла в Народното събрание промени, които не са били взети под внимание от депутатите.

„ Има бяло леке в Наказателния кодекс. Един от въпросите е с дефинирането на физическо, психическо, икономическо принуждение, които са оставени напълно на правосъдната процедура, по убеждение. Има бяло леке и за случаи, в които се отнася до съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. В случая става дума тъкмо за това. Става въпрос за унизително отношение “, безапелационна беше омбудсманът на България.

Тя обощи, че и това е част от повода от години България да е осъждана в Страсбург и от интернационалният съд неведнъж са ни казвали, че имаме проблем с Наказателния кодекс.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР