Словенски войници вече започнаха да премахват телената ограда на границата

...
Словенски войници вече започнаха да премахват телената ограда на границата
Коментари Харесай

Премахват телената ограда на границата между Словения и Хърватия

Словенски бойци към този момент започнаха да отстраняват телената ограда на границата с Хърватия, издигната, с цел да стопира мигранти.

Как хората в погранично село посрещат това?

Мигрантите влизат в Словения от Хърватия по Балканския маршрут с вярата да доближат до Западна Европа. Оградата е издигната през 2015 година.

Новото словенско демократично държавно управление реши да я отстрани.
Първите метри бяха отстранени покрай дребния граничен пункт Виводина - Кърмачина край град Метлика.

" Много се веселя, че след седем години те отстраняват това, което ни беше наложено тук, на границата ", споделя Андреа Раде, гражданин на Раденци.

Отстраняването на оградата е знак за смяна на политиката на Любляна към бежанците. Не всички са съгласни.

" Живеем непосредствено на границата с Хърватия. Винарната ни е към 100 метра от граничния пункт или там, където бодливата тел и някои заграждения са сложени. Те са, с цел да стопират нежелани мигранти. Не съм склонен с премахването на оградата, до момента в който Хърватия не влезе в шенгенското съглашение. Срамно е, че държавното управление прави това без да приказва с локалните хора ", сподели Йозеф Прус, производител на вино от Кърмачина.

Йозеф прави любопитно съпоставяне и даже стига по-далеч: " Словения не може да приема хора, които пресичат границата без документи, като лисица в кокошкарник. Ако те не хващат мигрантите, аз персонално ще ги натоваря в микробус и ще ги отведа в Любляна при хората, наредили отстраняването на оградата ".

За седем години Аленка Томашич е виждала мигранти единствено един път. " И двамата бяха малолетни ", споделя тя.

Така или другояче бодливата ограда ще бъде отстранена. Тя е с дължина към 51 километра.

Армията на ден може да отстранява по 150-200 метра. Оценява се, че за осъществяване на задачата ще бъдат нужни минимум 150 работни дни. В бъдеще границата ще бъде следена с дронове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР