Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати.

...
Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати.
Коментари Харесай

Словакия гони руски дипломати от солидарност с Чехия

Словакия разгласи през днешния ден за личност нон грата трима съветски дипломати. Те имат период от седем дни да изоставен страната, разгласи словашкият министър председател Едуард Хегер, представен от Ройтерс и ТАСС.

Хегер изясни, че Словакия е взела своето решение в символ на взаимност с Чехия, която по-рано през днешния ден даде на Русия период до края на другия месец да понижи числеността на личния състав на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо посланичество в Москва. 

Това значи, че на процедура Русия ще би трябвало да отзове 70 сътрудници на своето посолство в Прага. Напрежението сред Русия и Чехия се ускори, откакто чешкото държавно управление сподели, че двама съветски сътрудници са предизвикали през 2014 година детонация в оръжеен склад в страната, при която починаха двама души. Чешките управляващи обявиха, че взривените муниции са принадлежали на българския предприемач Емилиян Гебрев.

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, откакто по-рано през днешния ден Чехия й даде период до края на другия месец да понижи числеността на личния състав на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо посланичество в Москва.

" В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) връзки. (Нашият) отговор няма да закъснее ", съобщи говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя напомни " алените линии ", за които загатна през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към Народното събрание. Русия няма да разреши на никого да ги наруши, означи Захарова. 

Чешкият дипломат в Москва Витезслав Пивонка в това време бе извикан в съветското Министерство на външните работи, заяви още ТАСС.

На излизане Пивонка сподели пред публицисти, че му е бил предаден формалният съветски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде детайлности.

Чешкият дипломат съобщи, че към този момент остава в Москва. Уреждането на двустранните връзки ще бъде дълъг развой, предвижда той.

Чехия не желае ескалация на връзките с Русия, увери през днешния ден министър председателят Андрей Бабиш. Той изрази вяра Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР