Словакия дари зенитно-ракетните си системи С-300 за отбраната на Украйна

...
Словакия дари зенитно-ракетните си системи С-300 за отбраната на Украйна
Коментари Харесай

Словакия дари съветските си ракетни системи на Украйна

Словакия подари зенитно-ракетните си системи С-300 за защитата на Украйна против съветската експанзия. Това заяви министър председателят на страната Едуард Хегер , представен от Ройтерс.

Дарена е единствената сходна батарея, която страната има. Местните медии оповестяват, че доставката към този момент е осъществена, само че данните за това са непокътнати в строга загадка.

Преди седмици украинският президент Володимир Зеленски изиска военната техника от някогашните страни членки на Варшавския контракт. Първоначално Полша предложи да предостви свои изтребители МиГ, само че този вид беше отритнат от Съединени американски щати. По-късно от Киев приканиха за даване на системи за противовъздушна защита, защото най-големите провали, които Русия нанася, са свързани точно с въздушни удари.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Очаква се Словакия да получи американски системи „ Пейтриът “ , с които да размени руското си оръжие.

Преди седмици на беше секретарят по отбрната на Съединени американски щати Лойд Остин , като тогава беше оповестено, че са водени договаряния за даването на С-300 за Русия. Два дни по-късно Остин, само че след срещата с Кирил Петков стана ясно, че диалози за даване на българските системи не са водени.

Преди седмица парламентарната група на „ Демократична България “ внесе за Украйна. Засега държавното управление разгласи, че ще даде на Киев.

Срещу даването на оръжие за Киев от проруската партия „ Възраждане “, както и от съдружния сътрудник в ръководството Българска социалистическа партия. Срещу сходно решение се изрече още и президентът Румен Радев, съгласно който сходно решение ще значи „ замесване на България във война “, а в това време ще остави празнота в отбранителните качества на страната.

По думи на министър председателят Кирил Петков решение за даване на оръжия за Украйна може да бъде взето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР