Сливенският свещеник отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията

...
Сливенският свещеник отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията
Коментари Харесай

Сливенски свещеник антиваксър заведе дело за дискриминация

Сливенският духовник отец Евгений Янакиев е внесъл тъжба в Комисията за отбрана от дискриминация. Поводът е отвод синът му да бъде позволен в детска градина поради липса на наложителни имунизации, заяви пред публицисти юристът на свещеника Детелинка Ангелова, представена от Българска телеграфна агенция.

Свещеникът ще упорства Комисията да образува дело по случая, а законодателството да бъде променено по този начин, че имунизациите от наложителни да станат целесъобразни. Сегашният Закон за здравето и съпътстващата го разпоредба лишавали родителите от правата им да откажат имунизации и противоречали на Международната спогодба за правата на индивида и Хартата за съществени права на Европейския съюз.

По думите на Ангелова това е първата тъжба за сходен жанр дискриминация у нас, и посредством нея вносителите и се надяват да провокират необятна социална полемика по тематиката за имунизациите.

45-годишният духовник още преди години анатемоса имунизациите. Последният случай, поради който завежда дело, е от предходната година. Той е татко на 9 деца. В знак на митинг последните две от тях не са ваксинирани.

"Трябва да има право на избор, на осведоменост. Когато ни вършат рентген, ни желаят да подпишем документално единодушие. За имунизациите никой не ни осведоми - когато се роди едно дете, никой не пита родителите дали са съгласни, а му слагат ваксина ", счита свещеникът.

"Детето ми е дискриминирано - то желае да е в градина, да се среща с други деца. Законът не разрешава това, само че той разрешава на други деца, които по медицински аргументи нямат имунизации, да посещават градина. За тях може, а за моето дете - не. Тези двойни стандарти на всички ни писнаха ", аргументира се още отец Евгени.

Междувременно, съгласно социологическо изследване, оповестено през днешния ден, за 80% от българите имунизацията с ваксини е значима и eдва 7% са на противоположното мнение. Малко над две трети от популацията се усещат по-сигурни за своето здраве с развиването на имунизациите. Това са част от изводите на националното представително изследване, осъществено от 6 до 13 март от Изследователския център "Тренд " по поръчка на "24 часа ".

Прави усещане, че 73% от българите са на мнение, че родители, които не ваксинират децата си, постъпват безконтролно. Данните демонстрират, че хората с висше обучение в максимален дял дефинират неналичието на имунизация като безотговорна за сметка на хората с главно или по-ниско обучение. Докато за далите отговор, че въобще не е значимо или по-скоро не е значимо родителите да ваксинират децата си, то за една четвърт главният мотив е, че имунизациите са "вредни за здравето (може да им навредят) не са безопасни/има опасности ", за 23% имунизацията има "странични ефекти/ заплаха от отключване на положения, за които лекарите не знаят (алергии, затруднения, други заболявания) ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР