Сливенският митрополит Иоаникий напусна земния ни свят на 84 години.

...
Сливенският митрополит Иоаникий напусна земния ни свят на 84 години.
Коментари Харесай

Почина сливенският митрополит Иоаникий

Сливенският митрополит Иоаникий напусна земния ни свят на 84 години. Дядо епископ е умрял тази заран след дълготрайно боледуване, оповестиха членове на епархийския съвет.
Митрополитът е роден на 2 март 1939 година в новозагорското село Пет могили. Приема монашеството на 22-годишна възраст. Завършил е духовната семинария, специализирал е в Москва и Берн. Бил е протосингел и в Сливенската, и в Старозагорската митрополия. Като велички свещеник оглавява Сливенската митрополия едвам на 41-годишна възраст.

Днес в 12 часа на обяд камбаните на катедралния храм огласиха траурно града. „ Сбогом, владико! “ написаха десетки свещеници, миряни, хора са разнообразни специалности и публични позиции в обществените мрежи.

Митрополит Иоаникий отваряше вратите си за всички, които имаха потребност от упътване или разтуха. Духовници го определяха още приживе като един от най-авторитетните и уважавани божии чиновници. Бе обичан и от свещеници, и от миряни. Все още се приказва за кардиналната му позиция срещу разцеплението на Светия синод от близкото минало.  Водеше извънредно непретенциозен, аскетски живот. Известно е, че той бе въодушевен ценител на българската история. На огромните християнски и национални празници той излизаше пред хората и говореше за силата на вярата, на разбирателството и единението, на любовта сред индивидите и на любовта към Отечеството. Даряваше персоналните си средства за обществени и духовни дела.
„ Горчивина и огромна горест изпълва сърцето на всеки, който познаваше дядо Владика и имаше достойнството да се допре до неговата доброта и духовна мощ “, написа в страницата си във фейсбук кметът на Сливен Стефан Радев. Съболезнования изрече и бургаският градоначалник Димитър Николов.
Светъл да е пътят му във вечността!

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР