Сливен е един от малкото областни градове, който си имат

...
Сливен е един от малкото областни градове, който си имат
Коментари Харесай

Ниска събираемост на вземанията и сезонните проблеми с качеството на вода затрудняват ВиК-Сливен

Сливен е един от дребното регионални градове, който си имат язовир - "Асеновец ", и от него се доставя популацията с питейна вода. И той обаче е подвластен от снеготопенето и преваляванията. А това в летните месеци основава проблемите във водоснабдяването на региона към Сливен. А пък от началото на този година водата в Града под Сините камъни нарастна с към 16 стотинки и към този момент се продава по 2.77 лева на битовите консуматори.

За обезпечаване на водоснабдяването на града са включени различни водоизточници от подземни води. Освен от язовира, вода се тегли и от река Тунджа посредством помпи.

Относно финансовото положение на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД министър Петя Аврамова заяви, че все още фактически съществуват усложнения в активността на сдружението, които са в следствие не постоянно на управнически решения на актуалното управление, а по-скоро имат справедлив темперамент и са насъбрани с годините проблеми като: амортизирани водоснабдителни системи, обвързваните с това високи загуби на вода, ниска степен на събираемост на вземанията и сезонните проблеми с качеството на питейната вода. От страна Министерство на регионалното развитие се подхващат редица ограничения за стабилизиране на положението на оператора.

В ход е процедура по прекосяване на държавното присъединяване от ВиК операторите към системата на Министерство на регионалното развитие, в това число и на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД, в ръководство на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД., което ще помогне за решаването на настоящите финансови проблеми на сдружението, неговото излекуване и опция за дейно действие, употреба и поддръжка на предоставената му обществена В и К инфраструктура.

„ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД е комерсиално сдружение с 51% държавно присъединяване в капитала, като останалите 49% са разпределени сред общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен.

Към момента фактически съществуват усложнения в активността на сдружението, които са в следствие не постоянно на управнически решения на актуалното управление, а по-скоро имат справедлив темперамент и са насъбрани с годините проблеми като: амортизирани водоснабдителни системи, обвързваните с това високи загуби на вода, ниска степен на събираемост на вземанията и сезонните проблеми с качеството на питейната вода.

Друга част от аргументите се дължат на климатични проблеми и наклонността към засушаване в района през 2019 година до момента, което докара до извънредно ниски равнища на съществени повърхностни водоизточници, измежду които бент. „ Асеновец “. Поради трайната наклонност към понижаване на потребния размер на язовира, позволените за черпене водни количества за питейни потребности са лимитирани от Министерство на околната среда и водите според месечни предели, при отчитане настоящото ползване на води в язовира и дълготрайни прогнози за предстоящите приходи от водосборния регион.

„ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД следваше да набави нужните спомагателни водни количества посредством рандеман от аварийни подземни водоизточници. И затова доста набъбнаха разноските на сдружението за електрическа енергия, което от своя страна усили себестойността на услугата при настоящите и одобрени неизменими цени на услугите, одобрени от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за ценовия интервал 2020 година Касае се за неочакван и ексклузивен за сдружението разход, който изостри проблемите с незадоволителната ликвидност на В и К оператора и забави опцията за навреме обслужване на част от отговорностите.

Немалка част от проблемите в сдружението се дължат и на неподходящо завършване на събития, свързани с активността на оператора и с генезис минали отчетни интервали, вследствие на което е наличният все още в салдото на сдружението дълг за такси водоползване. След водени дълги правосъдни процедури през 2019 година „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД беше наказано и следва да заплати на страната обществено държавно взимане от над 7 млн. лева с лихвите за веселба. Касае се за такси за водоползване към Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “, гр. Пловдив, които все още са дължими. Поради невъзможността да бъдат платени от сдружението е поискано тяхното разсрочване.

Пандемията от COVID-19 също даде отражение върху активността на сдруженията от бранша, в това число и при „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД. В сдружението са осъществени организационни промени и усъвършенстване на числеността на личния състав. Забавеното погашение на трудовите хонорари ще бъде преодоляно съгласно уверенията на управлението в най-кратък период.

В ход е процедура по прекосяване на държавното присъединяване от сдруженията ВиК оператори към системата на Министерство на регионалното развитие, в това число и на „ ВиК – Сливен “ ООД, в ръководство на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД, основан с Разпореждане № 1 от януари 2020 година на Министерския съвет. Учреден главно с капиталова цел Холдингът ще взема решение и настоящи финансови проблеми, свързани с обезпечаване на оборотни средства за активността на нуждаещи се сдружения, за тяхното излекуване и опция за дейно действие, употреба и поддръжка на предоставената им обществена В и К инфраструктура.

„ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД, гр. Сливен е измежду сдруженията, за които е планувано да бъдат обект на посочената намеса.

Дружеството извършва капиталова стратегия според контракт от 2016 година, подписан сред Асоциацията по ВиК – Сливен и „ ВиК-Сливен “ ООД, и утвърден бизнес проект от 2017 година от КЕВР, включващ редица действия, целящи намаляването загубите на вода, превъзмогване на непрекъснати течове и повреди и възстановяване качеството на водоснабдяването в област Сливен.

В обсега на компетенциите на министъра на районното развиване и благоустройството като орган, осъществяващ политиката в бранш ВиК на национално равнище е обезпечаването на изискванията за присъединяване на сдружението като бенефициент по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “ (ОПОС). В резултат на направено Регионално прединвестиционно изследване (РПИП) за обособената територия на деяние на ВиК оператора за предпочитано ориентиране на вложенията във ВиК мрежата и взаимните старания на всички заинтригувани страни, „ ВиК-Сливен “ ООД има подписан административен контракт през септември 2019 година с Управляващия орган на ОПОС. Общата стойност на инвестицията по плана е 133 326 939 лева, от които безплатна финансова помощ в размер на 95 563 025 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР