Сливен. 75-годишнината от спасяването на евреите в България бе тема

...
Сливен. 75-годишнината от спасяването на евреите в България бе тема
Коментари Харесай

Областна администрация-Сливен: Вечер за спасяването на евреите в България се превърна в празник на културното разнообразие

Сливен. 75-годишнината от спасяването на евреите в България бе тематика на среща в общинската зала „ Май ”, която притегли интереса на десетки жители, възрастни и деца от Сливен. Това оповестиха от Областна администрация-Сливен . Организатори на събитието, провело се по самодейност на регионалната администрация, бяха читалище „ Дружба – 1933 ” и Регионалната организация на евреите „ Шалом ”, с поддръжката на общината. Учениците Петко Люцканов и Теодор Георгиев от ППМГ „ Д.Чинтулов ” показаха проучванията си „ Концлагерите и окончателното решение на еврейския въпрос ” и „ Спасяването на българските евреи от Холокоста ”. Интерес провокира и презентацията на преподавателката им по философия Стефка Генчева „ Как е допустимо това от човешка позиция? ”.
Вечерта се трансформира в празник на културното разнообразие и другарството. С дейното присъединяване на децата от 4-е клас от СУ „ К.Константинов ”, певческата група „ Градски хубавелки ” и клуб „ Мъниста ” към читалището бяха показани български и еврейски песни и танци. Мария Петрова от клуб „ Ритъм ” трогна публиката с осъществяването на песента „ Евкалиптова гора ”. Светослав Гавазов показа фотоизложбата си от Израел. С присъединяване на деца всяка фотография беше „ разказана ” на публиката. Организаторите демонстрираха обичайни движимости и атрибути, които се употребяват и тачат на празник във всеки еврейски дом.
Срещата бе част от серията събития, които се организираха в Сливенска област във връзка годишнината от спасяването на евреите в България. Зам. ръководителят на Националната организация „ Шалом ” Красимира Готева прочете приветствен адрес от ръководителя доц.д-р Александър Оскар до регионалния шеф Чавдар Божурски, РУО, кмета Стефан Радев и уредниците. „ Поредицата от тези събития способства извънредно доста за повишение на знанията на огромна част от българския народ по тематики, по които към този миг е имало бегла визия ”, сподели от своя страна председателката на „ Шалом ”-Сливен Юлия Гавазова и акцентира, че провелата се среща е следващо доказателство по какъв начин хора от разнообразни етноси могат да живеят в мир, съгласие и да се забавляват дружно. От името на регионалния шеф приветствие сервира зам.областният шеф Димитринка Петкова.
Вечерта приключи с дегустация на обичайния за еврейската кухня специалитет „ бурекас ”, подготвен от семейство Рандеви от Сливен.
Събитието бе в осъществяване на работната стратегия за Комуникационната тактика на България за Европейския съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР