Следващата сряда в област Велико Търново започва рехабилитация на два

...
Следващата сряда в област Велико Търново започва рехабилитация на два
Коментари Харесай

Нанков: Има готовност АМ Хемус да се строи между Ябланица и Тетевен тази година

Следващата сряда в област Велико Търново стартира рехабилитация на два републикански пътя с обезпечено финансиране от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ в размер на 8 млн. лева Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

13 млн. лева ще бъдат вложени в планове за възстановяване на просветителна инфраструкутра в област Велико Търново по линия на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Инвестицията ще обхаване над 3200 деца, които се образоват в образователни заведения и детски градини на територията на региона. Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков на конференция във Велико Търново.

Беше взето решение на Управляващия орган на програмата за наддоговярянето й с нови 213 млн. лева, ориентирани към просветителната инфраструкута. 16 общини, измежду които и Велико Търново, от предходната седмица към този момент имат утвърдени планове, като през последваща седмица следва подписване на контракти с Министерството на районното развиване и благоустройството за осъществяване на ограниченията в просветителните заведения, уточни още районният министър.

На територията на община Велико Търново в възстановяване на просветителната инфраструкрута по линия на програмата ще бъдат вложени съвсем 8 млн. лв.. С европейските средства ще бъдат актуализирани целодневните детски градини „ Ален мак “ и „ Пролет “, среднообщообразователните учебни заведения „ Георги Сава Раковски “ и „ Владимир Комаров “, в които се образоват над 2050 деца.

Две образователни заведения в община Горна Оряховица ще получат финансиране на стойност близо 3 млн. лева, 200 хиляди лева от които ще бъдат за възстановяване на спортната инфраструктура. Това са главно учебно заведение „ Св.Св.Кирил и Методий “ и целодневна детска градина „ Бодра промяна “, в които се образоват съвсем 800 деца. В община Свищов ще се осъществят планове за близо 2,4 млн.лв. в 4 образователни заведения., където се образоват към 400 деца.

Министър Нанков разяснява и републиканските пътища в област Велико Търново, по които ще стартират рехабилитационни действия идната седмица и за които има обезпечено финансиране от бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

В региона идната сряда ще стартира реализация на пътни планове на стойност 8 млн. лв.. Сумата е от отпуснатите преди две седмици с Постановление на Министерски съвет 100 млн. лева за бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Със средствата ще бъдат осъществени действия по рехабилитация на пътя Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица. В правата от над 6 км ще бъдат вложени 2,3 млн.лв, като в плана е заложено подсилване и на две свлачища. До сряда се чака да започват ремонтни действия на пътя Ресен – Самоводене, за който са подготвени софтуерните планове. До 10 дни ще стартира рехабилитация и на пътя Павликени – Караисен, разясни министър Нанков.

Той уточни, че след привършване на отчуждителните процедури ще има подготвеност да стартира действителното строителство на сектора от Автомагистрала „ Хемус “ от Ябланица до разклона за Тетевен, като се чака то да бъде в границите на тази година.

До края на 2017 година ще бъдат подготвени техническите планове за 50-те км от автомагистралата до разклона за Плевен и Ловеч, тъй че при започване на 2018 година да бъде предоставено строителството, напомни районният министър.

Отсечката на Автомагистрала „ Хемус “от разклона за Плевен и Ловеч до връзката с новата автомагистрала Русе – Велико Търново се разпорежда за планиране през ноември. Готова е оценката на въздействието върху околната среда, ще се придвижат парцеларните проекти, в границите на 2018 година ще се извърши техническото планиране, с цел да може 2019 година да стартираме възлагането на строителните действия на Автомагистрала „ Хемус “ до Велико Търново, сподели още Нанков. Поели сме ангажимент в границите на сегашния мандат останалите 100 км от автомагистралата да бъдат изцяло приключени. В идващите няколко месеца ще сключим контракт с определения реализатор за сектора от п.в. Белокопитово до Шумен, уточни той, припомняйки, че тръжната процедура се апелира. До 2024 година нашият ангажимент е да имаме изцяло приключена Автомагистрала „ Хемус “, акцентира министър Нанков.

През ноември би трябвало да приключат публичните разисквания и процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда за Автомагистрала Русе – Бяла - Велико Търново, с цел да може да започва проектирането и действителното възлагане на строителството през 2018 година Имаме ясни цели за Северна България и Северна Централна България, по отношение на което и форсираме процедурата за въвеждането на тол системата и електронните винетки, посочи още Нанков. Двете автомагистрали са лишени от европейско финансиране, ще се разчита на бюджетни средства по линия на бъдещите доходи от постъпленията от смесената система за възнаграждение за прекосяване по републиканската пътна мрежа, разяснява още той.

Министър Нанков през днешния ден бе на посещаване във Велико Търново, където се включи в тържествата във връзка 109 години от оповестяването на Независимостта на България. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР