Следващата седмица ще бъде отменено служебното удължаване на срока на

...
Следващата седмица ще бъде отменено служебното удължаване на срока на
Коментари Харесай

От следващата седмица се отменя служебното удължаване на протоколите за лекарства |

Следващата седмица ще бъде анулирано служебното удължение на периода на деяние на протоколите за медикаменти. Това съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев за Българска телеграфна агенция.

По думите му удължаването на периода на протоколите важи, до момента в който има възбрана за планова активност в лечебните заведения.

Плановата активност беше позволена преди дни със заповед на министъра на опазването на здравето. Служебното удължение на периода беше, с цел да защитим пациентите, добави той. Всъщност, лекарският съюз в огромна част от мнението си беше прав, защото тези пациенти би трябвало да бъдат следени от лекаря, който изписва рецептата. Протоколите се изписват от експертите, а общопрактикуващите лекари извършват тези наставления и направляват по-нататък пациента. Проблемът е, че при спрени планови действия в лечебните заведения, пациентите не могат да отидат при експерта, с цел да им изпишат протоколите, изясни проф. Салчев.

Той разяснява и финансовото положение на здравния фонд като увери, че касата няма да приключи годината с недостиг в бюджета си, няма да има и неизплатени суми към договорните си сътрудници.

Очакваните приходи в бюджета на НЗОК от контрактуваните отстъпки за медикаменти са 380 млн. лева, като имаме все още още за събиране към 60 млн. лева, добави той. По думите му тези суми ще постъпят в бюджета на касата след януари.

На въпрос дали ще има нови цени на някои клинични пътеки през идната година проф. Салчев отговори, че нови цени или каквото и да е, обвързвано с договаряне, ще е ясно откакто се одобри бюджетът на касата.

Той изясни отсроченото възнаграждение по 10 лева за осъществяване на коронавирус рецепта с това, че средствата, които са нужни не са планувани в бюджета на НЗОК. 

За заплащането на първа линия

Преди време имаше нарушавания в избрани лечебни заведения, в които се отчитаха повече лекари и различен личен състав, работили на " първа линия ", добави проф. Салчев. По думите му методиката на възнаграждение за работа на " първа линия " е изцяло " изчистена " , известно е по какъв начин се пресмятат тези суми, които в този момент са по 1200 лева поради по-високата заболеваемост. Ако спадне заболеваемостта, ще се понижи и сумата, напомни той. По думите му злоупотреби в клиничните пътеки за лекуване на коронавирусната зараза няма. Няма сигнали и за предварително изписване на пациенти с COVID-19, лекувани по избраните клинични пътеки.

Диагностично-свързани групи - най-рано през 2023 година

Има подготовка за въвеждане на диагностично-свързаните групи, сподели още проф. Салчев. По думите му те са логаритъм за това какво е положението на пациента и дали той се лекува изцяло, а не по клинична пътека, защото няколко клинични пътеки включват няколко диагнози. Новият логаритъм ще регистрира както положението на пациента, по този начин и съпътстващите болести, в това число и процедурите, които са му били направени. Договарянето ще бъде за това какви са относителните тегла на диагностично-свързаните групи и надлежно какъв ще бъде разходът при тях. По думите му диагностично-свързаните групи биха могли да се вкарат най-рано през 2023 година, защото би трябвало да се разработят механизмите за отчитане, за калкулиране и други

Поставил съм си за задача, до момента в който съм в НЗОК, въвеждането на отчитане в действително време - сега, в който пациентът посети доктор или бъде признат в болница, в действително време да се подават данните към нашата осведомителна система, с цел да може въз основата на автоматизираните инспекции, които имаме, да се разбере дали той в действителност е бил в лечебното заведение, добави проф. Салчев. Сега това отчитане е на месечна база.

Въпросът за остойностяването на труда на медиците проф. Салчев разяснява, че това е тематика за решение сред синдикатите, работодателите и работещите. Ние заплащаме услугата, а какъв брой ще коства трудът на тези, които дават услугата, това не е проблем на НЗОК, добави той.

В отговор на въпрос по какъв начин би се отразила върху бюджета на НЗОК активността на новата болница, която се планува да бъде издигната до с. Казичене, проф. Салчев сподели, че тя ще бъде планувана най-рано през 2024 година Ние сме дали нашето единодушие по принцип, че вероятно, в случай че се реализира този капиталов план, ще бъде включена в общия бюджет на касата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР