Следващата неделя на втория тур на местните избори ще може

...
Следващата неделя на втория тур на местните избори ще може
Коментари Харесай

ВАС реши: В неделя ще се гласува и с машини, но решението на ЦИК за първия тур е правилно

Следващата неделя на втория тур на локалните избори ще може да се гласоподава с машини, реши Върховен административен съд. На процедура Върховен административен съд анулира решението на ЦИК, с което на първия тур на локалните избори се наложи гласоподаване единствено с хартиени бюлетини.

Върховен административен съд анулира като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажа на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съметници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане бяха отхвърлени, оповестиха от пресцентъра на съда.

Административно дело № 10416 от 2023 година беше формирано по тъжби на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, Политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов, както и от група физически лица в качеството им на гласоподаватели.

Върховните магистрати одобряват, че за провеждането на балотажа може да се изпълнят условията на Изборния кодекс при съблюдаване на законоустановената процедура като удостоверяването по член 213а, ал.2 от Кодекса се извърши от способените органи. В претекстовете на решението си Върховен административен съд е описал планувания в закона ред.

Относно предишните на 29 октомври 2023 година избори Върховен административен съд отхвърля жалбите, защото все още на взимане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за засвидетелствуване според член 213а от Изборния кодекс, за което комисията е била известена от министъра на електронното ръководство с цитираното в претекстовете писмо. Такова координиране е постъпило след приемане на обжалваното решение от Централната изборна комисия, което е подписано от Български институт за стандартизация, Български институт по метрология и заместник-министър на министерството на електронното ръководство. Последният е бил избран да прави тези дейности със Заповед № МЕУ-14646/19.09.2023г. на министъра на електронното ръководство. С оглед на изложените обстоятелства висшите магистрати одобряват, че както все още на приемане на обжалваното решение, по този начин и към сегашния миг липсва съответно издадено решение от способените органи по смисъла на чл.213а ал.2 от Изборния кодекс.

В случая засвидетелствуване на сходството на машините по смисъла на член 213а, ал.2 Изборния кодекс е експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство (централен орган на изпълнителната власт според член 19, ал.2 от Закона за администрацията, какъвто не е министерството на електронното управление). Такава експлицитна подготвеност на съответния орган не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи - в тази ситуация заместител министър. Позоваването на чл.19 ал.2 от Закона за администрацията, посочена като съображение за издаване на заповедта за прехвърляне не може да послужи като правно съображение за това. Законът за администрацията е организационен закон, който не разписва материално-правна компетенност на административните органи, планувана в специфичните закони, какъвто е Закона за електронното ръководство. Още по-малко делегирането може да става въз основа на организационен устав, който е вътрешнослужебен акт.

В решението си Върховен административен съд приема, че в Закона за електронното ръководство не е планувана опция за прехвърляне на пълномощия за засвидетелствуване по член 213а, ал.2 от Изборния кодекс и по тази причина заповедта за делегация от министъра на неговия заместител се явява незаконосъобразна, както и осъществените от заместител министъра дейности, в това число издаденото по-късно решение за засвидетелствуване МЕУ-17714/27.10.2023г., постъпило в ЦИК след взимане на обжалваното решение.

В този смисъл е и Тълкувателно решение № 4 от 22.04.2004 година по тълкувателно дело № 4/2002г., както и правосъдни актове по адм. дело № 11214/2012г., по адм. дело №12699/2007г. и други на Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват, че това е задоволително съображение да се одобри, че не е открито сходство на устройствата за машинно гласоподаване по планувания за това ред и от способените органи, което препятства гарантирането на правилата по член 3 на Изборния кодекс за бистрота и сигурност на машинното гласоподаване. Затова решението на ЦИК, в частта за осъществяване на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. единствено с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

В останалата част за осъществяване на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. единствено с хартиени бюлетини, съставът на Върховен административен съд приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР