Следствието по делото за взривовете във военните складове в село

...
Следствието по делото за взривовете във военните складове в село
Коментари Харесай

Чехия заподозря бивш руски военен в причастност към взривовете във военните складове във Върбетице

Следствието по делото за гърмежите във военните хранилища в село Върбетице, Източна Чехия, за организирането на които чешките управляващи подозират съветските специфични служби, продължава и в него се появи нова фигура - тази на живеещия в Гърция и притежаващ чешки паспорт някогашен съветски боен Николай Шапошников. Това заяви Чешкото радио, като се базира на източници от локалните полиция и контраразузнаване.

Съобщава се, че Шапошников е имал тясно съдействие с наемателя на складовете, комерсиалната компания "Имекс Груп " (Imex Group). Следователите считат, че той може да си е взаимодействал с двама сътрудници на съветските специфични служби, които са обвинени, че са сложили там взривните устройства. Според версията на следствието Шапошников също по този начин неведнъж се е срещал с началника на сътрудниците. Някои от тези срещи са ставали в Гърция и Португалия малко преди случая във Върбетице.

Самият Шапошников посредством юриста на компанията "Имекс Груп ", на която е бил помощник в качеството си на съветник, опроверга изказванията за контакти с представители на съветските специфични служби. Следователите обаче упорстват на противоположното. Те разполагат с информация, че по времето, когато са избухнали гърмежите, той е дошъл от Гърция в Чехия, където съгласно версията на следствието се е намирал и началникът на сътрудниците, обвинени, че са проникнали в складовете във Върбетице.

През 2014 година в село Върбетице избухнаха гърмежи в два военни склада. Първият беше на 16 октомври, когато избухнаха 50 тона муниции. Загинаха двама чиновници на компанията "Имекс Груп ", която беше наела склада от държавното дружество Висш боен механически институт.

Вторият гърмеж избухна на 3 декември същата година в склад с 13 тона взривни субстанции. Този обект също е бил нает от "Имекс Груп " и се намира на 1,2 км от складовото помещение, разрушено при детонацията през октомври. Беше осъществена незабавна евакуация на 430 души - поданици на Върбетице и други села. Представител на "Имекс Груп " съобщи, че в склада са били съхранявали автомати и артилерийски снаряди. Компанията изцяло изключи опцията те да са се самозапалили.

Руско-чешките връзки се изостриха внезапно, откакто на 17 април предходната година в Прага обявиха, че Москва е забъркана във гърмежите в складовете във Върбетице през 2014 година и изгониха 18 съветски дипломати, които оповестиха за чиновници на съветските специфични служби.

Руското външно министерство направи съдбоносен митинг и на собствен ред разгласи 20 души от личния състав на чешкото посолство в Москва за личност нон грата. На 14 май 2021 година на формалния портал за правна информация беше поместен одобрен от съветското държавно управление лист на неприятелските непознати страни. В него участваха само Съединени американски щати и Чехия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР