Следственият комитет на Русия обяви, че днес са започнали обиски

...
Следственият комитет на Русия обяви, че днес са започнали обиски
Коментари Харесай

В Русия отново започнаха тотални обиски срещу фондацията на Навални

Следственият комитет на Русия разгласи, че през днешния ден са почнали обиски в щабовете на Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Алексей Навални в 30 региона на страната. Няколко чиновници и сътрудници са извикани на разпит.

Освен това са блокирани банковите сметки на фондацията по отношение на " дело за пране на пари ".

Според силовото ведомство по тях са постъпвали средства от задгранични източници - същата причина, заради която преди дни организацията, остро критикуваща Кремъл и ръководещите, бе оповестена за " чуждестранене сътрудник ".

Обиските се организират в районните щабове и домовете на редица сътрудници в страната. Изземват се документи и предмети, " имащи значение за следствието ".

Според Иван Жданов, шеф на ФБК, сутринта са проверявани и някогашни чиновници и доброволци на фондацията допълнително от 10 съветски града. Става дума за Воронеж, Екатеринбург, Новосибирск, Самара, Челябинск, Уфа и Ярославъл.

По-късно Жданов заяви и за началото на обиск в московската централа на организацията. Кира Ярмиш, говорителка на Навални, съобщи, че има един задържан и са изключени камерите за наблюдаване в пространствата.

Тази интервенция бе предшествана от обиски у координатори и доброволци на ФБК в средата на септември допълнително от 40 региона на Русия. И тогава основанието бе дело по член 174 (легализиране на парични средства, получени по незаконен начин). Леонид Волков, един от съратниците на Навални, заяви за утвърдени от московски съд 94 обиска.

Делото за пране на пари против ФБК бе стартирано при започване на август с съмнения за " узаконяване " на към 1 милиарда рубли, получени по незаконен метод - в национална и задгранична валута от неустановени лица.

Министерството на правораздаването твърди, че ФБК е получила един превод от Съединени американски щати и два от Испания за общо 140 000 рубли, на което Жданов отвърна, че парите идват извънредно от руснаци и чака министерството да даде доказателства, " че сме получили най-малко една копейка задгранични пари ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР