След заплахите за забрана на TikTok в Съединените щати, подобни

...
След заплахите за забрана на TikTok в Съединените щати, подобни
Коментари Харесай

Еврокомисията не изключва пълната забрана на TikTok в Европейския съюз

След заканите за възбрана на TikTok в Съединените щати, сходни ограничения се разискват и в Европейския съюз. Все повече европейски политици приканват за ограничавания на TikTok, заради опасности за сигурността, макар известността на приложението.

Все по-често се разисква възбраната на известното видео-приложение TikTok в Европейския съюз. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че възбраната на TikTok в Европейски Съюз „ не е изключена “. Това изказване беше направено в Холандия на спор с присъединяване на водачите на главните партии в Европейски Съюз, които се борят за места в Европейския парламент на изборите през 2024 година, оповестява европейското списание Politico.

Повод за полемиката бяха дейностите на Съединени американски щати, които заплашват да забранят изцяло TikTok, в случай че китайската компания ByteDance не продаде услугата си на американски притежатели. Фон дер Лайен напомни, че преди този момент Европейската комисия е забранила инсталирането на TikTok на работните телефони на чиновниците. „ Ние сме добре осведомени със заканите, които съставлява TikTok “, акцентира тя.

Съобщението е част от вълната от отрицателни вести в посока TikTok в Европа. Така компанията неотдавна спря програмата за награждаване на потребителите в приложението TikTok Lite, след началото на следствието от страна на Европейската комисия. Както беше посочено, функционалността за награди „ притегля “ консуматори и може да има негативно влияние върху душeвността им. Освен това TikTok също е изправен пред обособена инспекция заради изказвания за незадоволителна отбрана на малолетните консуматори и в сходство със Закона за цифровите услуги (DSA), Европейската комисия може във всеки случай да разпореди краткотрайно прекъсване на приложението като последна мярка.

Според закона за цифровите услуги на Европейски Съюз, регулаторът може да изиска краткотрайна възбрана на всяко приложение или услуга, която съставлява опасност. Наистина има доста аргументи за безпокойствие. Например, има опасения, че данните на европейските консуматори могат да изтекат към китайските управляващи, защото компанията притежател на TikTok е благосъстоятелност на китайската холдингова компания ByteDance.

Урсула фон дер Лайен отбелязва, че Европейската комисия е първата в света, която е забранила инсталирането на TikTok на служебните телефони на чиновниците. „ Определено знаем заплахите от TikTok “, споделя тя. Между другото, самата Урсула фон дер Лайен се въздържа да употребява TikTok по време на предизборната си акция за втори мандат, което индиректно удостоверява нейното отрицателно отношение към известното измежду младежите приложение.

Други политици в дебата обаче са били по-предпазливи. Например Мари-Агнес Щрак–Цимерман (Marie-Agnes Strack-Zimmermann), претендент от демократичната партия Алианс на либералите и демократите за Европа, е споделил, че е належащо да се прегледа обстановката с TikTok, преди да се подхващат радикални ограничения.

Така ориста на TikTok в Европа е под огромно подозрение. Като се имат поради възходящите опасения по отношение на киберсигурността и отбраната на потребителските данни, евентуално дните на законното действие на приложението в Европейски Съюз са преброени. Окончателното решение ще бъде взето през идващите месеци след привършване на всички нужни следствия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР