След закъснение от година на третият лъч на метрото в

...
След закъснение от година на третият лъч на метрото в
Коментари Харесай

Първите 8 спирки от третия лъч на метрото вече са отворени. Как изглеждат те?

След забавяне от година на третият лъч на метрото в столицата, бяха открити първите му осем станции. Участъкът е 8 километра - от " Красно село " до бул. " Владимир Вазов ".

Наименованията на осемте нови станции са " Хаджи Димитър ", " Театрална " на Театър София, " Орлов мост ", " Патриарх Евтимий ", " НДК-2 ", " Медицински университет ", бул. " България ", " Красно село ".

До края на година ще стартира и потреблението на другите 4 станции, обхващащи още 4 километра. Цялата дължина третата линия би трябвало да бъде 21 км, като тази година ще бъдат приключени 12 км. Вторият стадий на трасето, който включва 4 метростанции минава през кв. " Овча купел ". Като част от плана e построена жп спирка за връзка с националната жп мрежа.

Осналите наименования на станциите, които ще бъдат отворени на по-късен стадий са: " Ген. Владимир Вазов " " Тракия ", " Стадион Георги Аспарухов ", " Бул. " Патриарх Евтимий ", " Бул. " Христо Ботев ", " Бул. " Цар Борис ІІІ ", " Мизия ", жк. " Овча купел ", жк. " Овча купел 2 ", кв. " Горна баня ".

При Софийския университет прекачването ще става през съществуващия тунел с преносимите тротоари. И при НДК връзката е подземна и ще се реализира посредством подлеза към метростанцията на кръстовището на бул. " Витоша " и бул. " Патриарх Евтимий ".

Влаковете ще се движат през 5 минути в пиковите часове заран и вечер. Разписанието им ще е като на останалите линии. След отварянето на втората част от трасето, ще се реши дали интервалът от 5 минути да се понижи. Не се планува нарастване на цената за пътешестване с метрото.

Капацитет

Очаква се първите осем станции да обслужват към 60 000 пасажери. След като бъде отворен целият трети метродиаметър, се чака линията да транспортира към 200 000 пасажери. Участъкът към този момент е приключен, само че към момента предстоят тествания на влаковете. Това излиза наяве от изявление на шефа на столичния " Метрополитен " инж. Стоян Братоев.

Строеж

Строителството на сектора стартира през 2016 година, като първият стадий трябваше да завърши през август 2019 година Забавянето се случи откакто се оказа, че за стартирането в употреба ще са нужни още проби, което отсрочи откриването с 6 месеца. Второто планувано стартиране - за февруари 2020 година също беше отсрочено, тъй като тестванията трябваше да продължат още 3 месеца. Третият период за разкриване беше напролет на тази година, само че се отсрочи този път поради епидемията.

От думите на Братоев излиза наяве, че първият сектор от третият лъч на метрото коства приблизително към 398 милиона евро, което прави към 40 милиона евро на километър.

Влаковете

Третия метродиаметър ще се обслужва от 20 метровлака " Инспиро " на " Сименс ". Цената за тях е от към 418 млн. лева без Данък добавена стойност, или по към 20.9 млн. лева на мотриса. С стартирането на новите 8 станции дължината на метрото в София доближава 48 км.

Карти

За да бъде по-удобно и елементарно прекачването на пасажерите, станциите ще разполагат с подробни карти с нанесени всички спирки, както и линиите на наземния превоз. На входовете има табели с имената на станцията, номера на изхода и метролинията, обслужваща станцията, както и карта на цялата метро мрежа, оповестиха от организацията. Тя е изработила табелите и картите по новата линия. Във влаковете има скица на цялата метро мрежа.

По линията на третия лъч се построяват и три буферни паркинга. Всеки от тях ще обезпечава сред 200 и 250 паркоместа. " Третата линия в западната си част е обвързвана с жп линията София - Перник, там е построена към този момент гара. Буквално влаковете ще стопират и ще влизат в метрото пасажерите. Така че може да се обезпечи и тази интермодалност ", добави още Братоев, представен от " Mediapool ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР