След второ класиране, извън столичните детски градини и ясли останаха

...
След второ класиране, извън столичните детски градини и ясли останаха
Коментари Харесай

Хиляди деца останаха извън детските градини и яслите в София

След второ класиране, отвън столичните детски градини и ясли останаха хиляди деца. Родители упорстват за решение на казуса, а от общината изясняват, че тук-там дефицитът ще бъде обезщетен с разкриването на още 17 детски градини до края на годината, заяви Bulgaria ON AIR.

Красимира Пенчева има щерка на 2 годинки, която остава отвън яслата и на второ класиране. Споделя, че за фамилията им не е алтернатива частната детска градина.

" Трябва да си давам съвсем цялата заплата. Имам и второ дете, което се наложи да го пусна на частна детска градина 5 месеца, беше мъчно финансово за цялото семейство. Налагаше се да излизам по-често в болнични, получавах и по-малко заплащане ", показа Красимира.

Тя упорства да бъдат взети незабавни ограничения и да бъдат анулирани дискриминиращите критерии.

" Ако си посещавал ясла ти дават спомагателна точка и изпреварваш всички други деца за детска градина. Държавата би трябвало да е майка за всички, а не за едни да е майка, а за други да е мащеха ", сподели още Красимира.

Потърсихме позиция по случая и от общината. " Неприетите деца са единствено от яслите, всички деца над 3-годишна възраст ще бъдат признати до последното класиране в детските градини ", разяснява общинският консултант Диян Стаматов.

Недостигът в яслите ще бъде обезщетен с откриване на още детски заведения.

" Само до края на тази календарна година ще бъдат разкрити още 17 градини и ще бъдат усвоени над 2000 места. Въпреки това, ще има деца, които ще останат без ясли, само че не би трябвало да се не помни, че в България майчинството е до 3 годишна възраст и децата биха могли да бъдат отглеждани от своите родители ", изясни още Стаматов.

Най-сериозен остава дефицитът тук-там в столичните квартали " Красно село ", " Витоша ", " Триадица ", " Овча Купел " и " Лозенец ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР