След вчерашното равенство срещу рускинята Александра Горячкина, българската надежда Нургюл

...
След вчерашното равенство срещу рускинята Александра Горячкина, българската надежда Нургюл
Коментари Харесай

Нургюл Салимова продължава щурма за световната купа по шах

След вчерашното тъждество против рускинята Александра Горячкина, българската вяра Нургюл Салимова и гросмайсторката на Москва играят втора партия на финала на Световната купа в Баку. Двубоят стартира тъкмо в 14 ч. българско време.


Вчера Салимова направи впечатляваща игра като на деветия ход Салимова изненада съперничката си като пожертва пешка. Само три хода по-късно българката предложи нова жертва, само че осъзналата сериозността на ситуацията рускиня благоразумно я отклони, след което с поредност от замени на фигури добута до еднакъв.

Нургюл стартира отбранително с белите фигури. Българката реши да отбрани дамата си, изкарвайки кон, офицер и две пешки пред нея. Двете шахматистки се разделиха с по 1 пешка, а по-късно страхотна рокада от нашето момиче подсигури и нейния цар.

Офанзивата на Горячкина продължи като часовникът на съветската гросмайсторка се двии добре. Царицата на Салимова бе първата, която помръдна. Българката я реалокира от D1 на C1, пишат от SportLive.

Горячкина също изкара своята кралица на дъската и заплаши отбранителната групировка на Нургюл. На българката и отнемаше доста повече време в премислянето на ходовете си.

Стигна се и до първата по-сериозна замяна на фигури. Нургюл пожертва своя офицер за противниковия подобен, а незабавно по-късно дамата на рускинята отстрани фигурата на родната шахматистка.

Нургюл направи доста забавен ход, пращайки своята дама напред, с която директно заплаши коня на своята съперника по диагонала. Българката най-сетне прояви нужната експанзия и накара гросмайсторката да се замисли.

Последва мъртвило след размяната на основните фигури. Двете шахматистки не желаеха да поемат опасности и се стигна до няколко придвижвания на пешки, които не трансформираха много-много обстановката на дъската.

Подобно на първата партия, Нургюл взе решението да елимира дамата на своята съперничка - отговорът бе незабавен и рускинята направи същото с защитаващия я топ и остави нашата състезателка без най-силната и фигура.

Горячкина продължи да не подхваща непотребни опасности. Ситуацията на дъската не се промени и дуелът стана доста оспорван, като изявен любимец след 2 часа и половина продължаваше да няма.

Родната състезателка съумя да се добере до поврат във времето. През по-голямата част българката изоставаше в него, само че нещата се обърнаха и към този момент разликата сред времената стигна до 5 минути в интерес на Нургюл.

При оставащи тъкмо 18 минути за българката - тя съумя да се добере до царя на своята съперничка и да я прати в шах. Към момента липсват по една дама и един офицер за двете състезателки. Нургюл пък има с 1 пешка повече на дъската.

 

Тук може да следите развоя на играта онлайн.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР