След три години всички нови лаптопи трябва да имат сменяеми

...
След три години всички нови лаптопи трябва да имат сменяеми
Коментари Харесай

Европа готви забрана за лаптопите с несменяеми батерии


След три години всички нови преносими компютри би трябвало да имат сменяеми от потребителите акумулатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Някои производители на преносими компютри стопираха да употребяват сменяеми акумулатори – такива, които потребителят може самичък да смъкна и размени – в устрема си да създадат дизайна по-тънък и грациозен. Но Европейският парламент счита това за недопустимо в подтекста на зелената стопанска система и упорства за възбрана на преносими компютри с компактно залепени акумулатори.

Преди новите правила да влязат в действие, те би трябвало да бъдат утвърдени от Съвета на Европейски Съюз. Очаква се това да се случи в околните месеци, съгласно обява на computerbase.de. Таблетите и смарт телефоните не са наранени от наредбата, най-малко към този момент.

Предполага се, че новите правила да влязат в действие едвам след три години и половина. След това производителите на преносими компютри би трябвало да подсигуряват на потребителите в Европа опцията сами да сменят батериите си във всички нови модели, пуснати на пазара.

Регламентът е ориентиран към преработване на развалени акумулатори и наново потребление на материали, изключително тези, които се добиват в региони на спорове и обществено напрежение. Безпроблемната промяна на батериите в преносимите компютри ще направи по-лесно събирането и преработването на повече употребявани акумулатори и затова ще обезпечи по-голям рандеман и наново потребление на скъпи първични материали.
още по темата
Това условие няма да важи за смарт телефони и таблети. Законодателите дават на производителите избор дали да разрешат елементарна промяна на батерията или да поддържат избрани условия за продуктивност и устойчивост.

С други думи, може да се изисква батериите на мобилните устройства да бъдат с по-голям потенциал и да поддържат повече цикли на зареждане. Може да има и изключения за устройства, предпазени от навлизане на влага.

Освен това европейските парламентаристи са сложили цели за събиране на употребяваните акумулатори. От края на 2023 година би трябвало да се събират 45% от създадените портативни акумулатори, по-късно 63% до 2027 година и 73% до 2030 година

За батериите за „ леки транспортни средства ” (скутери и велосипеди) този дял би трябвало да бъде 51% до 2028 година и 61% до 2030 година За съпоставяне, през 2019 година 47% от портативните акумулатори и батерии, продадени в Европа, са били събрани за преработване в Европейски Съюз.

В обновената Директива за батериите са контрактувани също избрани минимални количества наново създадени материали, които би трябвало да се употребяват в производството на нови акумулатори. Но тази наредба ще влезе в действие едвам след 8 години.

Това явно ще помогне за облекчение на дефицита на запаси, в случай че избухливото търсене на акумулатори продължи да пораства. Прогнозите сочат, че търсенето на акумулатори ще нарасне 14 пъти до 2030 година

Други параграфи от новите правила включват „ наложително обявление и етикетиране на въглеродния отпечатък за тягови акумулатори, акумулатори за леки транспортни средства като електрически скутери и колела и акумулаторни индустриални акумулатори с потенциал над 2 kWh ”. Предвиден е също по този начин „ дигитален паспорт на батерията ” за тези артикули.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР