След три години в Европа ще има нужда от 800

...
След три години в Европа ще има нужда от 800
Коментари Харесай

След три години в Европа ще има нужда от 800 хиляди висококвалифицирани работници

След три години в Европа ще има потребност от 800 хиляди висококвалифицирани служащи сподели във видео изявление Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия за междуинституционални връзки по време на форума " Зелена седмица 2023 ".

Форумът, който се организира в София, е отдаден на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната съгласуваност, зеленото финансиране и нововъведенията, а Българска телеграфна агенция е медиен сътрудник.

Зеленият преход е огромно предизвикателство, сподели още Шефчович. Това са нови благоприятни условия за ново начало за целия район. По думите му през последните години се вижда една нова екосистема с големи благоприятни условия. Всяка от нея, в случай че я използван добре, ще се открият нови работни места, тъй че да се развие този бранш. Мястото на хората в зеления преход е в разкриването на нови работни места, уточни той. Европа има неповторим обществен модел, ориентиран към стопанска система с висока стойност, и в тази стопанска система трябват хора с доста висока подготовка и умения. В Европа, когато приказваме за алианса за батериите, изчисляваме, че след три години този бранш ще има потребност от 800 хиляди висококвалифицирани служащи, добави Шефчович. Според него във всеки детайл на тази нова стопанска система ще бъдат нужни хиляди нови подготвени служащи и заради тази причина ще би трябвало да се пригоди образованието и професионалното образование.

В Европа би трябвало да слезем до равнището на ясните и обозрими проблеми, с които всеки се сблъсква, въпросът е комплициран, сподели той в отговор на въпрос за страховете на хората и бъдещето им. По думите му в Европа стопанската система не съумя да се възвърне след коронавирус рецесията, която незабавно по-късно беше наранена от „ противозаконното навлизане на Русия в Украйна “ с трагично влияние върху енергетиката и цените, и негативното ѝ въздействие върху браншовете.

Когато питаме хората како мислят за смяната в климата, 90 на 100 от тях я възприемат като сериозен проблеми. Хората схващат, че смяната в климата, наводненията, замърсяването на въздуха са доста нездравословни за планетата, за децата и здравето им, добави той. По думите му е належащо да се обединят посланията за това какъв брой е значимо да се оправим с смяната в климата, за това, че можем да защитим хората от огромни разтърсванията на прехода, да им кажем какво можем да създадем, с цел да помогнем на районите в преход, по какъв начин хората, които са на 40-50 год ще бъдат преквалифицирани, би трябвало да разбираем каква е обществената протекция, която е налице. Хората би трябвало да знаят, че преходът няма да подмине никого, всички ще бъдат наранени, само че обществените действия в Европа, по традиция, оказват помощ на хората, добави той. Ние имаме доста повече поддръжка в съпоставяне със Съединени американски щати и Китай, само че с цел да запазим поддръжката, би трябвало да покажем на жителите, че не би трябвало да се опасяват и да знаят какво ги чака, добави Шефчович. В Европейски Съюз би трябвало да обединим напъните си и да покажем какви са главните планове за даден район, уточни той.

Европейският алианс за акумулатори, към който България се причисли през април тази година, беше нещо като опит за Европа, сподели още Шефчович. Проектът за енергиен съюз, за енергийни тактики, за който отговарях, беше доста на място и той оказа помощ за ускорение на процесите, като по този метод България съумя да се оправи с тежък интервал във връзка с енергетиката – тежки условия с огромни провокации, добави той.

Мобилността отсега нататък ще бъде с електрически автомобили и по тази причина са нужни техонологии, а автомобилната промишленост в Европа би трябвало да се оправи. Извличането на суровините, производството на батериите, преработването им – 800 производства от разнообразни страни се включват в този алианс и по този начин се построява веригата за основаване на добавена стойност, добави той. Възможностите в Европа към този момент са налице и батериите имат собствен дигитален паспорт, а въглеродният отпечатък ще бъде включен в тези паспорти, което ще даде конкурентна резистентност на тези артикули в Европа. Така ще бъдем с едни гърди напред пред съперниците ни, сподели още Шефчович. Благодарение на съдействието ни по планове на стойност 60 милиарда евро, в този бранш се сътвориха доста нови мощности и успяхме да реализираме двояка цел – дадохме образец на останалите и се справихме с тежката конкуренция, изключително на Съединени американски щати, където субсидирането е невиждано, уточни Шефчович. По думите му конкуренцията на Китай е огромна, тъй като за тези производства се употребяват държавни средства.

В България имате три района, в които би трябвало да се обърне изключително внимание по време на този тежък преход – Стара Загора, Кюстендил и Перник, уточни още Шефчович. За страните в Централна и Източна Европа е значимо да се знае по какъв начин най-добре да се оползотворява поддръжката, която Европейски Съюз може да обезпечи. Трябва да има „ желязна “ система, а министърът да следи по какъв начин се извършват проектите, какъв брой средства са планувани и какъв брой са усвоени, добави той. Правилото за това е, че три години след привършване на програмата би трябвало да са завършили плановете, и по тази причина е значимо да се следи по какъв начин се извършват те и какъв брой европейски средства не са усвоени в страните, сподели още той.

Европейски Съюз предлага доста благоприятни условия за помощ на страните, тъй че е допустимо да се модернизират страните и да се влага в хората, с цел да бъдат готови. Трябва да сме подготвени да покажем, че това, което се харчи, е за промяна на стопанската система и за модернизацията на Европа, добави Шефчович.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР