„След толкова медийни изяви на вицепремиера Корнелия Нинова по темата

...
„След толкова медийни изяви на вицепремиера Корнелия Нинова по темата
Коментари Харесай

Директорът на „Кинтекс“: Над два милиарда лева са поръчките на оръжие за Украйна

„ След толкоз медийни изяви на вицепремиера Корнелия Нинова по тематиката „ Кинтекс “ и уволнението на шефа u Александър Михайлов, пристигна време да потърсим и неговата позиция. Той продължава да бъде законният шеф на държавната компания за търговия със артикули с изключително предопределение. Интересно е да научим от него какви са били претекстовете на Корнелия Нинова да го уволни. Според Михайлов има най-малко осем знаци, че България изнася оръжия за Украйна. “, написа „ “. Ето и цялото изявление на медията:

- Здравейте, господин Михайлов! Разговаряме с вас в кабинета ви в „ Кинтекс “. Нали вицепремиерът Нинова ви уволни?

- Към ден сегашен аз съм законният шеф на „ Кинтекс “, което е видно от Търговския указател към Агенцията по вписванията, където съм вписан като формален представител на „ Кинтекс “. Уволнението, предизвикано и подредено от госпожа Нинова аз апелирам по правосъден ред, защото смятам, че е незаконосъобразно и за момента Софийски градски съд спря вписването на новия шеф и на новия ръб.

- Какви бяха претекстовете на госпожа Нинова за вашето уволняване? Съзирате ли някакви нейни скрити персонални ползи?

- Нека да изложим обстоятелствата такива, каквито са. Аз нямам опциите на госпожа Нинова за медийни изяви, само че работя с документи. Всеки министър може да уволнява всеки шеф на държавно дружество и да назначава нов по негов избор. Но моето уволняване госпожа Нинова го обоснова с лъжи по мой адрес. В уеб страницата на министерството на стопанската система тя твърди, че инспектората на министерството е направил инспекция на „ Кинтекс “, която е установила очевиден спор на ползи и нарушавания на изпълнителния шеф. Това изрично не дава отговор на истината и тези лъжи тя към този момент две седмици продължава да приказва за мен. За да не бъда необоснован като госпожа Нинова, ето ви един отчет на инспектората, който тя размахва по всички медии, само че не желае да запознае обществото със наличието на този отчет. (Документите, които ни даде господин Михайлов, се пазят в редакцията, б. р.)

- Ами, запознайте го вие, господин Михайлов!

- На шест места в него е написано, че инспекторатът не е правил инспекция в „ Кинтекс “, защото няма пълномощия да го ревизира - аз съм лице, което не попада в обсега на инспектората. И в заключението се предлага да не се прави инспекция. Аз приканих госпожа Нинова да го направи обществен, тя към този момент две седмици отхвърля. По медиите тя приказва за отчет на инспектората и негови констатации, а подписва напълно други документи, когато ме дава на прокуратурата., което бе оповестено по едно и също време с моето уволняване. Забележете, че в писмото до прокуратурата тя написа, че в Министерството на стопанската система и промишлеността са получени два сигнала от две дати с посочен адресант господин Иван Димитров, съдържащ изказвания за нарушавания и спор на ползи. Много учудващо е по какъв начин госпожа Нинова, правист и админ, приравнява изказвания на жителя Иван Димитров за нарушавания със изводи от инспекция на инспектората. Не може да се показва на обществото, че Лом е Лондон, тъй като той не е! Всички документи, за които приказвам и ви представям, ми бяха публично предоставени от Държавната консолидационна компания. Видно е, че лицето Иван Димитров не е показал никакви други свои данни за контакт - нито ЕГН, адрес, телефон, а тези негови сигнали и изказвания са получени по е-поща.

- Пълен анонимник...

- Да, несъмнено десетки хиляди души в България носят имената Иван Димитров. Значи приказваме за един неизвестен сигнал вид „ донос “, за непроверени и непотвърдени изказвания на полуанонимен жител, въз основа на които аз съм уволнен и госпожа Нинова ги величае до умозаключение на инспектората на министерството. Вие сте публицист и почитате обстоятелствата, за разлика от някои наши политици. Госпожа Нинова продължава да твърди за спор на ползи, осланяйки се на непроверените изказвания на жителя Иван Димитров. И твърди, че до момента в който съм шеф на „ Кинтекс “, аз съм работил във втора компания. Фирми, свързани с мен, които излизат в Търговския указател, в никакъв случай не са имали лиценз за търговия с оръжие и в никакъв случай не са кандидатствали за издаването на лиценз. И още в първия ми работен ден - ето изходящия номер на моята декларация до КПКОНПИ, тези сдружения са декларирани пред Държавна консолидационна компания. Те нямат лиценз за търговия с оръжия, не са направили покупко-продажби, нямат активност и пускат нулеви заявления кам Национална агенция за приходите, обикновено проверими. Госпожа Нинова стигна до задънена улица с компаниите в Търговския указател и извади нова теза - че не съм прекратил връзките си с предходния ми шеф, компании, свързани с господин Петър Манджуков. Категорична лъжа! Ето ви информация от Национална агенция за приходите за моите трудови контракти с господин Манджуков. Видно е, че от 1 октомври 2021 година, 26 дни преди да стартира работа в „ Кинтекс “, моят трудов контракт е преустановен. Така че тезата на госпожа Нинова е извънредно несъстоятелна.

- Защо госпожа Нинова не ви уволни без причини, каквото право има, а ви уволни дискретитирайки ви в общественото пространство и като експерт, и като персона?

- Имам няколко хипотези и дано вашите читатели сами стигнат до заключението.

- Кажете ги...

- Хипотеза номер едно. На 11 февруари уволненият от госпожа Нинова Съвет на шефовете взе решение да прекратим един комисионен контракт, по който задгранична офшорна компания е получила от предишни управления над 10 милиона лв. за консултантски услуги, които действително не са осъществени. Нашето решение на Съвета на шефовете се базира на информацията в досието на тази компания, че там има единствено фактури. Няма никакви отчети, никакви пазарни изследвания, никакви статистически данни. От друга страна, бяха предоставени шест отчета от структури в „ Кинтекс “, които потвърдиха същото - че в последните години, без значение от големите заплащания, тази компания не е оказвала никаква поддръжка на нашето сдружение и не е правила никакви услуги към нашата компания. Плащани са пари, без да е свършена никаква работа.

- Коя е тази офшорна компания?

- Вижте, не мога да ви дам името, а и то нищо няма да ви приказва. Това, което мога да кажа е, че то е записано и като благосъстоятелност, и като ръководство, на един жител от Мавриций. И през февруари единомислещо Съветът на шефовете приключи този контракт. На 14 април, четири дни преди да бъда уволнен, получих безочливо писмо от тази компания, с което тя искаше да се пратят още два и половина милиона $ - незаработени, недължими. Нагло искане. На идващия ден - 15 април - изпратих отчет до госпожа Нинова, в който описах това, което ви споделих. В този мой отчет до нея изрично заявих, че до момента в който аз съм шеф на „ Кинтекс “ нито един лев повече няма да се заплати на тази компания и единственият вид този привиден консултант-посредник да се възвърне в сдружението, е посредством уволняване на управителния състав. Е, три дни по-късно аз бях уволнен. Съществува догадка, че може би новото управление на „ Кинтекс “, назначено от госпожа Нинова, е можело да преразгледа мнението на остарялото управление и може би да продължи да изплаща милиони на това офшорно сдружение. Това е догадка.

- Да дойдем до даването на оръжие за Украйна...

- Това е втората догадка. Трябвало е публичната загадка, че България косвено дава оръжие, което стига до Украйна, да бъде защитавана в загадка. А може би това е трябвало да бъде осъществено от новото управление на „ Кинтекс “. Защото видяхме фотоси на самолети, които се товарят с оръжие. Казах го и отново дублирам. До началото на войната посоката на оръжието беше от Полша, Чехия и Словакия към България за следващ реекспорт на български компании към трети страни по външнотърговски контракти. След началото на войната размерите се обърнаха с противоположен знак и огромните поръчки потеглиха от България към тези три страни. Това беше първият знак. На второ място, тези страни са доста съществени производители на оръжие. Защо пазарят те от нас? Трето - армиите на тези три страни в огромна степен са минали към натовско въоръжение. Защо ще купуват от България произведения по руски пример? На четвърто място. Количествата, които купуват Полша, Чехия и Словакия, неведнъж надвишават размерите, нужни за годишно освежаване на военновременните ресурси. На пето място - купуват по този начин наречена „ стока “ на професионален диалект. Това са муниции, на които срокът на валидност изтича след няколко месеца или след година. Те не са планувани и купувани от тези страни за дълготрайно прилагане, а за неотложно. Къде? Ами за войната в Украйна. На шесто място - българските фабрики назначиха доста служащи и минаха на трисменен режим на работа и в събота, и в неделя. Седмо - в случай че през днешния ден „ Кинтекс “ изиска оферта или даде поръчка на някои от българските фабрики - потенциалът им е цялостен и дават период на доставка февруари-март-април следващата година. И на осмо място, само че на първо по значимост - комисията, ръководена от госпожа Нинова и самата госпожа Нинова, не вижда ли, че издават разрешителни за експорт за Полша, Чехия и Словакия по контракти, на които датата на сключване е след началото на войната? И това ли е съвпадане? Аз не мога да си обясня по какъв начин толкоз викокопоставен човек като вицепремиера Нинова, който получава информация и отчети по разнообразни канали, да няма доблестта да каже на българското общество, че по документи и контракти тази стока се продава на Полша, Чехия и Словакия и ние имаме или нямаме интернационалните правни механизми да следим какво се случва с тази стока, само че има знаци, че тя отива в Украйна. Всички видяха фотосите на големия аероплан „ Антонов124 “ и бронираните машини, които се товарят на него. Въпреки, че бяха покрити, на всеки, които е служил в армията му беше ясно, че това са бронирани машини. Г-жа Нинова се зае да отхвърли всичко с пост във фейсбук, в който твърдеше, че има съревнование по неистина и че в България от години не се създават танкове, бронетранспортьори и други машини. Обяснявам за госпожа Нинова неща, които ние в сектора знаем: в България има над 200-300 лицензирани компании. Тези компании са купували в България или от армиите на страни в Централна и Източна Европа снети от въоръжение бракувани военни машини. След това тези компании са реновирали тези машини, с цел да ги вкарат в положение на валидност за употреба. В момента тези машини се продават отново на Полша, Чехия и Словакия. И тези машини се товарят. И госпожа Нинова да огледа документите на комисията, тъй като на 99% тази комисия е издала позволения след началото на войната и в тези позволения попадат бойните машини.

- Износът на оръжия преди 10 ноември беше именуван кокошката, която снася златни яйца. Защо след 10 ноември страната се отхвърли от този бизнес и го трансферира на частните компании?

- Това е държавна политика. Приватизира се огромна част от военно-промишления комплекс, същото се случи с фармацевтиката, с електроснабдяване. Аз персонално като жител съм срещу да се затаява истината от обществото. Да, в България има доста хора, които са срещу да се дава оръжие на Украйна. Но политиците нямат право, в желанието си да се харесат на тази група хора, да крият информация от обществото. От икономическа позиция, в случай че страната вземе решение да се изнася оръжие да Украйна, тази позиция ще се окаже закъсняла. Защото за миналите два месеца знаете ли какъв брой пропуснати изгоди има за България от покупко-продажби, които са минавали през медиатори за Полша, Чехия и Словакия?

- Това смятах да ви попитам.

- Посредниците са генерирали надценки, които можеха да останат в българската стопанска система, да се обложат с налог, да пълнят хазната, да се усилят заплатите на служащите във военните фабрики в условия на възходяща инфлация, за която госпожа Нинова е изключително обезпокоена. От неналичието на позиция и от политическия нарцисизъм вместо държавническо държание, са нанесени две вреди - затаяване на информация, която е известна на висшите кръгове от държавното управление и пропуснати изгоди за българската стопанска система.

- Имате ли някаква визия за размера на тези пропуснати изгоди?

- Към момента в сектора се приказва, че новите контракти след войната за дестинациите, които са ясни, наближават 2 милиарда лева Смятайте, че обикновената калкулация демонстрира, че в случай че медиаторите са взели даже по 10 на 100, това са 200 млн. лева загуби за българската стопанска система. Нека за погледнем и противоположната страна на нещата. Ако беше взето решение да изнасяме непосредствено оръжие за Украйна, българските търговци можеха да работят със същата надценка, с която работят и към полските медиатори. И украинците нямаше да бъдат мародерствани да заплащат повишена цена. Те нямат избор, тъй като умират хора на фронта. Ето ви трите аспекта - затаена информация, пропуснати стопански изгоди, мародерстване на украинците.

- Как се избират медиаторите за експорт на оръжие?

Не зная. „ Кинтекс “ работи непосредствено с държавни органи в чужбина. В последните два месеца няма ден, в който някаква частна украинска компания не ни праща питане за нещо. Днес получих питане от държавна украинска компания, няма да и споделям името и резолюцията, която написах е да попитаме комисията по експортен надзор на оръжието можем ли да изнасяме при краен консуматор клиент държавна украинска компания. Много ми е забавно какъв отговор ще получа.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР