След свикания вчера Съвет по сигурността, президентът на Северна Македония

...
След свикания вчера Съвет по сигурността, президентът на Северна Македония
Коментари Харесай

Северна Македония може и да не пусне конкретни български политици за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари

След свикания през вчерашния ден Съвет по сигурността, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски разгласи, че по отношение на честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие ще предложи на държавното управление да вкара възбрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български жители.

" Ако тези лица желаят да влязат в страната - да не им бъде разрешен достъпът, а в случай че са към този момент вътре в страната - да им бъде отхвърлен престоят и да бъдат оповестени за личност нон грата ", предлага Пендаровски.

Подобна позиция зае и външният министър Бояр Османи.

" Всеки, който идва в Република Северна Македония и провокира жителите, общностите, като отхвърля съществуването на македонския народ, териториални искания от вида: Северна Македония е българска, македонците са българи, това ще бъде сериозна основа страната да не му разрешава да влезе още веднъж в страната, тъй като не можем да излагаме нашите жители на такова безпокойствие “, сподели и Османи, като посочи, че това няма да обезсърчи държавното управление на Северна Македония и държавното управление на България да продължат с позитивния дневен ред.

Вчера българското външно министерство извика за съвещания в София посланика ни в Скопие Ангел Ангелов. Конкретните аргументи са палежът на културния клуб в Битоля " Иван Михайлов " през юни предходната година, трите офанзиви против постройката на организация " Цар Борис Трети " - Охрид, в това число пукотевица с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 година, нападателната антибългарска акция в обществените мрежи в Република Северна Македония, жестокото нахлуване от 19 януари 2023 година над Христиан Пендиков, секретар на организацията " Цар Борис Трети " в Охрид, както и приемането през ноември 2022 година на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Република Северна Македония, показват от Министерство на външните работи.

Пендиков бе постен в болничното заведение в София от Османи.

Македония приема като провокация имената на така наречен български клубове, които се вършат в страната.

Клубовете се употребяват интензивно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и " Левица ", които раздухват антибългарска нервност и я насочват против ръководството в Скопие.

" Очевидно е, че имената, които бяха определени, без значение по какъв начин исторически и научно ще тълкуваме функциите на тези персони в историята, възприятието, чувството в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации ", сподели ясно и Османи.

Целта на консултациите е разискване на опциите за прекъсване на рисковата наклонност от засилващ се напън върху жителите на Република Северна Македония с българско съзнание и на вероятностите за по-нататъшно развиване на двустранните връзки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР