След срещите на номинираната от ГЕРБ за министър-председател с първия

...
След срещите на номинираната от ГЕРБ за министър-председател с първия
Коментари Харесай

Обобщение: С кои партии Мария Габриел намери общи приоритети?

След срещите на номинираната от ГЕРБ за министър-председател с първия мандат Мария Габриел доближаване имаше с Движение за права и свободи и с „ ИТН “. Йордан Цонев от Движение за права и свободи приветства избора на Бойко Борисов да номинира Мария Габриел за министър-председател и съобщи, че на България би й отивало да има жена за министър председател. Тошко Йорданов от „ ИТН “ уточни, че може да се стигне до единодушие, само че единствено при ясни периоди и цели. От Българска социалистическа партия останаха резервирани и желаеха повече изясненост към кабинета и поддръжката, която от ГЕРБ чакат. След края на диалозите социалистите резервираха безмълвие. От „ Продължаваме промяната “ пък не се явиха на срещата поради отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, които са в чужбина.

Томислав Дончев от ГЕРБ заключи, че диалозите са били градивни и посочи, че не са били обсъждани никакви имена за министри в кабинет на Мария Габриел.

Първата среща, която беше планувана за деня, а точно с „ Продължаваме промяната-Демократична България “, претърпя крах. Нито един представител от новата коалиция не пристигна на диалози. Направи усещане, че на срещата не пристигна и номинираната за министър председател от ГЕРБ Мария Габриел.

А по-рано Николай Денков от „ Продължаваме промяната “ изясни, че няма да отидат на срещата поради отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, които са в чужбина.

Следващите диалози бяха с Движение за права и свободи. Мария Габриел още веднъж показа целите си, а Йордан Цонев от Движението приветства избора на ГЕРБ за жена министър председател.

От Движение за права и свободи припознаха огромна част от целите на Габриел като свои. Изразиха поддръжка и по концепцията за освобождението на основния прокурор Иван Гешев.

След срещата Цонев посочи, че форматът и съставът на кабинет ще бъдат предмет на лидерска среща.

Следващите диалози бяха с Българска социалистическа партия.Георги Свиленски поздрави Габриел, само че изрази оскърбление към метода на установяване на номинацията за министър председател и към отсъствието на Корнелия Нинова и Бойко Борисов от срещата.

По думите му множеството от целите на Българска социалистическа партия отсъстват от тези на ГЕРБ и от левицата няма да поддържат държавно управление непременно.

От своя страна Габриел желае проевропейско държавно управление.

Последната среща беше с „ ИТН “. Тошко Йорданов съобщи, че може да се стигне до единодушие, само че единствено при ясно обрисувани периоди и цели.

Йорданов уточни, че поддържат настояването за отстраняването на основния прокурор и акцентира, че прецизно ще наблюдават Антикорупционната комисияда не се трансформира в бухалка на ръководещите, които и да са те.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР