След споровете по оста София - Скопие: Чий е Гоце

...
След споровете по оста София - Скопие: Чий е Гоце
Коментари Харесай

Македонците: България да се извини за клането във Ваташа!

След разногласията по оста София - Скопие: Чий е Гоце Делчев? Кога да се чества? Македонските медии излязоха с поредност от материали за годишнина от кървясъл случай в село Ваташа.

"Нова Македония " разгласява публикация, като още в заглавието написа: "България да се извини за клането във Ваташа в символ на "добросъседство ".

В историческите информации написа, че на 16 юни 1943 година българска военна част, под командването на военачалник Любен Апостолов от Крива Паланка, разстрелва край село Ваташа, при провеждана в региона прочиствателна интервенция, 12 млади комунисти, обвинени, че са ятаци на комунистическите партизани.

Скопските издания приканват българските управляващи, в лицето на президента Радев и премиера Борисов, да се извинят.

"Българският министър председател Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от учен Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, би трябвало да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската страна извърши на 16 юни 1943 година, брутално убивайки 12 млади мъже, измежду които има деца, и по на 15 години ", написа "Нова Македония ".

"Ако е за добросъседски връзки, а не за заличаване на съседи и тяхната история, българският министър председател Бойко Борисов трябваше да дойде в Македония в неделя, 16 юни 2019 година и да се извини обществено за клането, което страната му извърши в този ден. Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, дванадесет младежи са били убити единствено тъй като са били македонци. На 16 юни 1943 година българските фашисти гръмнаха Перо Илов, който беше на 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи - Йорданов. След капитулацията през 1944 година "добросъседската " страна на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония директните причинители на стрелбата ", акцентират още изданито.

На собствен ред Благой Нацовски, един от най-известните македонски оперни артисти, също настоя за публично опрощение от страна на България поради "фашистката окупация на Македония по време на Втората международна война ".

"Днес прочетох изказвания на български националисти и не мога да се начудя на техните мъгляви пояснения. Особено е неуместна частта, в която те отхвърлят фашистката окупация на Македония. Искам да напомня какво се случи преди 76 години в местността Моклище, Тиквешко. Дано в символ на другарство българският президент се поклони пред паметника във Ваташа и да се извини на целия македонски народ за такива закононарушения, които са се случвали в предишното ", съобщи Нацовски във видео, представено от организация МКД.

Десетки македонски историци към този момент се оповестиха против договарянията в Комисията за културно завещание сред двете страни. Те упорстват за отстояване на македонската история.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР