След София, и пловдивска русофилска организация подготвя шествие на Безсмъртния

...
След София, и пловдивска русофилска организация подготвя шествие на Безсмъртния
Коментари Харесай

И пловдивските русофили се готвят за шествие до Альоша на 9 май

След София, и пловдивска русофилска организация приготвя шествие на " Безсмъртния полк " на 9 май. Днес по обед уредниците са внесли уведомително писмо в Община Пловдив, с което оповестяват, че сбърния пункт за шествието е в подножието на Бунарджика до Професионалната гимназия по дървообработване и от там 200 души ще тръгнат към паметника на Альоша, където ще почетат паметта на починалите във Втората международна война. 
Прочетете още
По закон процедурата за подобен вид мероприятия е съгласувателна. Не се не разрешава или позволява, а се съгласува.

Тази година Русия анулира всички шествия на " Безсмъртния полк " на територията си, в това число в нелегално анексирания през 2014 година полуостров Крим поради съображения за сигурност.

Шествието се организира всяка година на съветския Ден на успеха 9 май в чест на успеха на Червената войска над нацистка Германия. В България за първи път е извършено през 2016 година, а в Русия - през 2012 година Обикновено на шествията се носят флагове на Русия и Съюз на съветските социалистически републики, както и фотоси на починали съветски бойци във Втората международна война.

В последните години шествието се трансформира в поддръжка на политиката на Кремъл, вместо да уважи паметта на милионите, починали във войната. Това споделят критиците му, измежду които създателят на “Безсмъртният полк ” Игор Дмитриев.

Миналата година на паметника на Альоша се появиха посланиците на Русия и Беларус Елеонора Митрофанова и Никита Люшоков, които бяха посрещнати от плакати с надписи " Путин - Миротворец ", флагове на Съюз на съветските социалистически републики, плакати с новата свастика Z. Делегацията на Митрофанова чу възгласи " Русия " и " Победа ". Посещението на съветския дипломат не бе признато добре от огромна част от пловдивчани, които осъждат военната експанзия на страната в Украйна. 

На този стадий не е ясно дали тази година Митрофанова още веднъж е поканена на честванията. 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР