След сезиране от Държавна агенция Национална сигурност“, Софийска градска прокуратура

...
След сезиране от Държавна агенция Национална сигурност“, Софийска градска прокуратура
Коментари Харесай

Ето официалните обвинения на Александър Николов, заместника му и бившия шеф на Булгаргаз


След сезиране от Държавна организация „ Национална сигурност “, Софийска градска прокуратура повдигна обвинявания по следствие по отношение на нанесена вреда на „ Булгаргаз “ ЕАД за над 88 млн. лева След отчет при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена работа (НСлС) притегли като обвинени А. Н., Д. Н. и Л. Й. по следствие за нанесена вреда на „ Булгаргаз “ ЕАД за над 88 млн. лева

Досъдебното произвеждане е формирано на 30.08.2022 година с разпореждане на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент. Поради особената фактическа и правна трудност на случая по предложение на СГП с разпореждане на основния прокурор следствието е предоставено на Национална следствена служба, където се организира от екип от следователи. Предмет на следствието са контракти за доставка на газ и обвързваните с тях условия. В хода му са осъществени голям брой дейности по следствие и са събрани огромен размер доказателства, които наблюдаващият прокурор е решил като задоволителни по смисъла на член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за привличане на обвинени. 

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай (чл. 219, алинея 4 във вр. с алинея 3 от НК), като А. Н. е притеглен като обвинен за неупражнен задоволителен надзор върху работата на Л. Й., на който е било предоставено ръководството и разпореждането с публично имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за ръководството и запазването на повереното му имущество – това на „ Булгаргаз “ ЕАД.

Д. Н. е притеглен като обвинен за закононарушение по работа – по член 282, алинея 3 във вр. с алинея 2 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние, за да набави полза за комерсиално сдружение „ М. “ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки деяние, което е в пълномощията на министъра на енергетиката, от действието са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък.

Според събраните досега доказателства вредата от закононарушенията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лева и е настъпила за „ Булгаргаз “ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвиняване вследствие на умишлената занемареност и закононарушението по работа е било застрашено осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ ЕАД в сходство с лицензията за социална доставка на природен газ за територията на Република България за период от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно контролиране, като единствен за територията на страната ни Обществен снабдител на природен газ и по този начин е било сложено в риск осъществяването на отговорностите на лицензианта да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и инспекцията на доказателства по случая продължава в сходство с условията на закона за осъществяване на цялостно, обективно и всестранно следствие, оповестиха от пресцентъра на СГП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР