След серията инциденти в планината - въпросът за медицинските хеликоптери

...
След серията инциденти в планината - въпросът за медицинските хеликоптери
Коментари Харесай

Въздушните линейки, които не идват: Кога ще има нова процедура за медицински хеликоптери?


След серията произшествия в планината - въпросът за медицинските хеликоптери у нас още веднъж е на дневен ред. Не е ясно по кое време тъкмо ще бъде налична първата въздушна кола за спешна помощ, откакто публичната поръчка за пазаруването и беше прекъсната.

Малко откакто последният медицински хеликоптер у нас е продаден, синът на Даниела претърпява случай в планината. Радослав доближава до болница часове след контузията и не оцелява.

Снимка: Редакторски екип


„ На моето детенце му беше откраднат златния час. 10 часа трябваха, с цел да стигне до лечебно заведение, което да помогне. Тогава и лекарите са били безсилни “, изясни Даниела Петкова.

Виктор Ворошкин, алпийски лидер с дълъг опит и като избавител, е безапелационен, че коли за спешна помощ по въздуха са безусловно нужни.

Снимка: Редакторски екип


„ Не знам дали е въпрос на политическо слабоволие или безгрижие, само че ми се вижда незаконно. В региона на Монблан, в който аз работя, се правят към 500 избавителни интервенции на година “, разяснява той.

Ранените в планината сега се транспортират на носилки и шейни през мощно пресечени региони.

Снимка: Редакторски екип


„ Дори на Витоша, която припознаваме като дребна планина, имаме акции, които не престават по 8 до 12 часа. С един хеликоптер биха се икономисали страхотни страдания и затруднения при превоза на един потърпевш “, уточни Милен Братанов, избавител към ПСС.

Обещанията за хеликоптери са от години. Сега служебната власт предлага задачата за обезпечаването им да бъде трансферирана от " България Хели Мед Сървиз " на държавния авиооператор. Според министерството на превоза, това няма да докара до закъснение.

Снимка: Редакторски екип


По проект първата въздушна кола за спешна помощ би трябвало да е доставена у нас до декември. Единственият претендент по прекратената през ноември социална поръчка обаче още тогава беше изразил подозрение, че този период може да бъде спазен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР