След серията бурни пожари в Австралия световните медии избухнаха с

...
След серията бурни пожари в Австралия световните медии избухнаха с
Коментари Харесай

Наша блогърка в Австралия: Не, Сидни не е покрит с пепел, не се препъваме в овъглени коали

След серията бурни пожари в Австралия международните медии избухнаха с поредност от скандални заглавия - за огнен апокалипсис, невиждани до момента температурни върхове, милиарди починали животни и милиони опожарени къщи. Българската блогърка, живееща в Австралия - Сетая Блат, разгласява друго мнение.

``
реклама

Ето какво е написала тя във фейсбук страницата си " Истински ирмагедонци ":

" Благодарение на псевдожурналистика и чудовищни лъжи, в този момент няма ден, в който да не обясняваме на родственици и познати, че не, Сидни не е затрупан с пепел и не, не се препъваме в овъглени коали, до момента в който тичаме с противогази към танковете за евакуация. Горските пожари са съществено нещо и аз не ги недооценявам никога, само че в условия на такава целенасочена алармистика, някои разяснения просто би трябвало да бъдат направени. Първо, пожарите тук си горят от септември; второ, горят всяка година и трето, въобще и изобщо не са най-страшните, които Австралия е виждала. Следва суха пожарена статистика за тези, които не се плашат от букви:
• 85% от вилнеещите сега пожари се дължат на тенденциозен палеж. Според формалните данни, 50 са подведените под отговорност до момента, а други 150 се проверяват. Последно арестуван през вчерашния ден е 69-годишен мъж в Южна Австралия, а извършител на 7 от най-големите пожари в Ню Саут Уелс пък е 19-годишен юноша, самият той пожарникар-доброволец.
• От десетки хиляди години насам в Австралия се практикува така наречения back burning или следено горене, за контролиране на растителността в региони, застрашени от пожар. Това е процедура, наследена и поддържана от туземците, и следвана ревниво всяка зима, само че неотдавна зелените партии желаят забрана, щото природата, нали, та поради това в някои елементи на Австралия през 2019 превантивно горене не е правено и в следствие има избуяване на евкалипти и други нискорасли типове, които са на процедура еволюирали факли.
• Евкалиптите се палят елементарно (доста олио съдържат понеже), горят постепенно и устоят на свръхвисоки температури. Те порастват елементарно, бързо и доста нависоко, като изискват и подтикват пожари, тъй като по този начин изстрелват шишарките си още по-надалече и пръскат семена над нови територии. Да речем, че са нещо като резистентен и господстващ бурен (700 разнообразни вида). Удивителна панорама са овъглените тънки стволове, от които буйно покарва нова зеленина.
• Според данни на CSIRO, от всички смъртни случаи при горски пожари от 110 години насам, 50% са настъпили при разстояние 10 метра от гора, 78% са настъпили в радиус 30 метра от гора и 85% - в радиус от 100 метра. Повече от един милион къщи в Австралия са издигнати в рискова зона (в гора)
• Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са в действителност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предизвестията, че би трябвало са изоставен региона незабавно, тъй като околните пожари приближават единствения път от и до местността. Австралийската система за предизвестие и гражданска отбрана действа безупречно. Когато най-сетне огънят затвори шосето и надлежно опцията да се минава с кола, тези хора откриха, че няма по какъв начин да добият храна или бензин, и взеха да викат за помощ. Та тях се наложи да избавят с лодки и военни камиони.
• По днешни данни, вилнеещите пожари са лишили живота на към 25 души и са унищожили към 1200 парцела. Това, също като всяко друго естествено злополучие във всяка друга страна, е извънредно и заслужава състрадание и поддръжка. Австралийците - изключително по-възрастните - приказват за интервала към Нова година като за “времето на пожарите ” и надлежно се приготвят за него. През февруари 2009 единствено за 1 ден са починали 173 индивида и са изгорели 2000 къщи. През януари 1983 пожарите са лишили 75 живота и 1900 къщи. През февруари 1967 - 1900 къщи и 60 живота. Януари 1939 - 70 смъртни случая + 2000 изгорели къщи.
• Твърди се, че това е най-горещото лято в Австралия, тъй като климатът се е трансформирал, което не е правилно. Лятото е по-меко от предходни и междинните температури до момента са по-ниски (вчера и през днешния ден е в действителност 19-20 градуса, в сегашния миг вали). Най-горещото австралийско лято е лятото на 1938/1939, следвано от лета̀та на 1983, 1997, 2012.
• Видях, че в международните медии циркулира информацията за половин милиард животни, потърпевши в пожарите, и се поинтересувах по какъв метод е добита тази цифра. Викам си, то няма кой да гаси огъня, камо ли да брои трупове на папагали и гущери… Оказа се, че цифрата половин милиард се базира не на обстоятелства, а на догатката на един-единствен човек - проф. Крис Дикман от университета в Сидни - който употребява отчет на WWF от 2007, с цел да пресметна средноаритметичния брой скотски типове (2/3 от които са насекоми и влечуги), хипотетично населяващи един хектар. Умножил броя изгорели хектари по броя евентуални жители и ето ти половин милиард, без да се вземе поради евентуалното предпочитание на част от тези жители да излети, избяга или да се зарови подземен (която прочее е съвършен термоизолатор, който множеството горски жители употребяват при такива ситуации).

Има още доста забавни елементи към тази загадъчна австралийска рецесия, сходна на всякакви други настоящи рецесии по света, само че за това различен път. Сега ми стана студено и влизам да си обуя пантофите от овча вълна. Казах го предходната година и още веднъж ще повторя - затворете вестниците, изключете тв приемниците и излезте на открито. Медиите от дълго време не са това, което бяха и е нездравословно да се наблюдават.

P.S. Прилагам фотоси, направени на 01.01.2020 на мястото, маркирано с алено кръгче на картата. Видяхме един от пожарите на нощен декор в далечината - наподобява доста ужасно за нас, само че не впечатлява изключително локалните ".



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР