След седмица, на 8 и 9 май над Асеновград ще

...
След седмица, на 8 и 9 май над Асеновград ще
Коментари Харесай

Шесто издание на състезанието "Асеновградски баири"

След седмица, на 8 и 9 май над Асеновград ще се организира шестото издание на надпреварата " Асеновградски баири ". То включва планинско колоездене (в събота) и планинско тичане (в неделя). Най-дългата отдалеченост е 44 км за колездачите и 40 - за бегачите. За първи път ще има конкуренция с електрически колела. Ето какво още описаха за БНР уредниците:

Защо решихте да включите новата дисциплинираност - с електрически колела?  Те са част от бъдещето - разрешават на по-широк кръг от хора да спортуват и да са в планината. Не единствено понижават умората, само че са налични и за хора с контузия, с травма, със характерни двигателни потребности. На колкото повече хора се покажат, толкоз по-голяма е вероятността да се увеличи двигателната просвета и природосъобразният метод на живот, а от там - и равнището на образование и полезности, като цяло. В рамките на самото съревнование всеки желаещ  ще може да си вземе електрически велосипед чартърен, след предварителна поръчка.
Какви провокации има в организирането на едно такова съревнование в дребния град? 
В „ този град, в който аз съм роден ” постоянно има какво да се случи. Стига да има по какъв начин да се случи. Колкото и добра да е една организация, без спонсори и без доброволци, е невероятно да се реализира резултат, който да отговори на упованията на търсещите завършения и занимания. От една страна, е значимо финансовото измерение на съревнование от подобен формат - тениска, орден, номер с чип, добра маркировка, храна, питиета, медикаменти, транспортиране, награди и прочие От друга страна, значими са всички доброволци, които поемат участниците и са с тях на всички фронтове - от раздаването на стартовите пакети до посрещането на финала, от грижата за тях на пунктовете до мотивационната поддръжка. Тази година надградихме с дизайн, по-добра маркировка, партньори… Трудно ни е, само че набираме скорост. 
Как ще уверите хората, че присъединяване е безвредно, от позиция на пандемията?  В рамките на двудневната стратегия на събитието ще бъдат спазени всички противоепидемични ограничения - стерилизация, отдалеченост, маски. Всички доброволци ще преминат инструктаж за ограниченията за персонална отбрана и отбрана на състезателите, в това число сигурността на тяхната храна и питиета. 
С какво се пробвате да привлчете участниците? „ Асеновградски баири ” е фестивал и съревнование в едно. Събитие в два дни за огромни и дребни, за експерти и дилетанти - спорт, занимания, рок група вечерта. Трасетата ще преминат през разнообразни, забавни и емблематични сектори. През укритие на Васил Левски (в манастира " Света Петка Мулдавска " ), предпазеното Родопско лале, по било Анатемата (с легенда за проклятие), старта на парапланеристите в Добростан, през каньона на неповторимото и предпазено в международен мащаб цвете Хаберлея (което с помощта на способността си да изпада в положение на анабиоза е оживяло 2 млн.години), през резерват Червената стена, през красиви панорами, стръмни баири, зашумени дерета, клокочещи потоци…
Имаме предпочитание да срещнем състезателите-гости на града с обичайните за Асеновград станимашки сърмички и на финала ще има за всички (спазвайки условията да няма артикули с месо в планината, на пунктовете те ще се оферират постни). Ще има и сладки изкушения, вита баница, крафт бира и доста други изненади. 
Гостите на града ще могат да дегустират вино, да посетят Палеонтологичния музей (сбирката е неповторима с това, че е една от най-богатите палеонтологични сбирки в света от така наречен пикермийска хипарионова фауна на късния миоцен, когато природата на Балканите, със своите носорози, жирафи, маймуни и антилопи, е приличала на днешната африканска савана. Колекцията съдържа към 35 000 фосилни костни останки),  множеството църкви и параклиси.
Трасето минава през резерват Червена стена - това не е ли неразрешено? Червената стена е разгласен за резерват през 1962 година, а по-късно е включен и в листата на биосферните резервати на ЮНЕСКО, поради редките скотски и растителни типове, доста от които са със предпазен статут в Червената книга на България.Трасето е в съгласие с Държавното горско стопанство и са взети всички ограничения да не се излиза от пътеката и да не се нарушава неприкосновеността на флората и фауната на територията на резервата. Красиво и диво, с динамичен климат - на 1400 м.н.в. сезоните могат да се сменят в границите на деня.  Носи името си „ Червена ”, тъй като по залез отвесната канара се обагря в алено. Но любовта към природата не е единствено екстаз, а и отговорност. С две думи - ще сме бързи и тихи като вятъра, без да оставяме следи. Ще спрем единствено един път - за фотография за спомен.На ръба на Червената канара. На ръба на предизвикването. Екипът на " Асеновградски баири " ---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР