След седмица, а именно в нощта на 31 август, можете

...
След седмица, а именно в нощта на 31 август, можете
Коментари Харесай

Единствената синя луна за 2023 г. - скоро ще я видим в небето

След седмица, а точно в нощта на 31 август, можете да видите идващото пълнолуние, което също ще бъде супер луна. Заедно със Синята Луна образно до нея ще може да се следи появяването на доста ослепителен Сатурн.
Прочетете още
Веднага след залез слънце, вечерта на 30 август, можете да започнете да наблюдавате появяването на Синята луна в небето. Това ще бъде най-яркото и огромно пълнолуние през 2023 година, което ще бъде и супер луна, пише Space.

Синята луна е относително рядко астрономическо събитие и се назовава по този начин, когато е третото пълнолуние в сезон, когато има четири такива събития вместо три.

Всъщност Луната не придобива наследник нюанс, макар че това също се случва, само че е доста рядко и се свързва с отразената светлина, преминаваща през земната атмосфера. Смята се, че терминът Blue Moon произлиза от известния британски идиом „ Once in a Blue Moon “. Този израз се употребява, когато желаят да приказват за събитие, което се случва доста рядко или в никакъв случай. Като се има поради, че такова пълнолуние е относително рядко събитие, откъдето идва и името.

 Синя Луна Синята луна е относително рядко астрономическо събитие и се назовава по този начин, когато е третото пълнолуние в сезон, когато има четири такива събития вместо три. Снимка: space.com

Появата на Синята луна в края на август ще бъде второто пълнолуние този месец, първото беше на 1 август. Когато луната е на най-близкото си разстояние от земята по време на пълнолуние, това събитие се назовава суперлуна. По време на това пълнолуние Луната ще наподобява с към 7% по-голяма и с към 15% по-ярка. Ако яркостта й към момента може да се види с невъоръжено око, тогава надали ще забележите нарастване на размера.

Заедно със Синята Луна ще бъде допустимо да се следи появяването на доста ослепителен Сатурн в небето, който образно ще бъде ситуиран до спътника на Земята. Този газов колос ще се вижда малко над и вдясно от Луната.

Появата на Синята луна се случва един път на 2-3 години. За финален път можеше да се следи през август 2021 година, а идващият път това събитие може да се види след година.

Превод: 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР