След ресторантьорите, хотелиерите, работещите в спешна помощ и джипитата скочиха

...
След ресторантьорите, хотелиерите, работещите в спешна помощ и джипитата скочиха
Коментари Харесай

И личните лекари настръхнаха срещу Стойчо Кацаров

След ресторантьорите, хотелиерите, работещите в незабавна помощ и джипитата скочиха на здравния министър Стойчо Кацаров. Повод за недоволството им е Проектът на Методиката за амбулаторно лекуване и наблюдаване на пациенти с ковид, предусещащ домашни прегледи на заболели от Коронавирус. В документа е записано, че джипитата би трябвало да правят до три прегледа при потвърден случай, от които два са присъствени, в границите на 10 дни от датата на доказване на болестта. От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари упорстват трите прегледа да са отдалечени. За всеки един от прегледите медиците ще получат по 25 лева, планува методиката.

Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България изрично отхвърля предлагането на здравното министерство персоналните лекари да посещават в домовете им заболели от Covid пациенти.

“Нямаме профилиран превоз, с който да се движим със защитното облекло. Нашите пациенти са в най-различни елементи на града, някои са и в съпътстващите села, няма по какъв начин ние след посещаване при избран пациент да се дезинфекцираме и да се върнем назад в кабинета да преглеждаме пациенти, които нямат нищо общо със болестта Covid ”, безапелационна бе доктор Каролина Златева -член на Управителния съвет на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Няма европейска страна, в която персоналните лекари да правят домашни визити при заболели с Коронавирус. Така членът на УС на БЛС и джипи доктор Гергана Николова разяснява концепцията на здравното министерство общопрактикуващите лекари да се включат по-активно в диагностиката и лекуването на инфектираните.

“Посещение на джипи при инфекциозно заболяване е нонсенс. Защото аз имам и пациенти с други болести и не мога да ставам свързващо звено сред инфектираните и останалите си пациенти. Къде да се съблека, къде да се дезинфекцирам? Имам в листата си деца, които би трябвало да минат наложителните прегледи преди учебно заведение и бебетата, които ваксинирам със наложителните имунизации. И това да го върша откакто съм била при инфектиран човек ли? ” попита доктор Николова.

Тя изясни, че от 1 юли персоналните лекари не получават 1000 лв., а 250 лв. в допълнение за работа на първа линия, поради новата методиката, призната от Министерство на здравеопазването. Д-р Николова и акцентира, че и в този момент джипитата диагностицират огромен % от инфектираните.

“Има една смешка - българинът ще посрещне четвъртата Коронавирус вълна с маска, която е купил за първата. Мерки не се съблюдават, от ден на ден хора с позитивни резултати и заболели има пред кабинетите ”, сподели още Николова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР