След рекордно дълга среща лидерите на ЕС не успяха да

...
След рекордно дълга среща лидерите на ЕС не успяха да
Коментари Харесай

Срещата на лидерите на ЕС свърши без сделка за висшите постове, нова ще има утре

След рекордно дълга среща водачите на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят кои претенденти да предложат за висшите постове в съюза. Разговорите ще продължат на следващия ден към 12 часа българско време, разгласи представител, представен от " Ройтерс ".

До решението се стигна след маратон от среднощни договаряния, траяли и в понеделник. Това бе втора среща на върха, отдадена на въпроса. Снощи тя стартира с над три часа забавяне поради траяли дълго време съвещания, а след вечерята бе прекратена поради двустранни диалози на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск с всеки от държавните и държавни ръководители на страните членки. Те завършиха към пет часа сутринта българско време, само че бяха последвани от още двустранни съвещания с някои водачи. След това рано сутринта водачите още веднъж се събраха във формат ЕС-28, само че по-късно още веднъж се разделиха за съвещания. Туск организира над 30 двустранни срещи в опита си да реализира пробив по въпроса за председателския пост на еврокомисията.

Според дипломати, представени от " Ройтерс ", водачите са били покрай избиране на холандския социалист Франс Тимерманс за ръководител на Европейската комисия, а дясноценстристкият представител Кристалина Георгиева за ръководител на Европейския съвет. Белгийският министър председател Шарл Мишел е в мощни позиции за поста на висш представител на Европейски Съюз за външната политика, допълват дипломатите. Манфред Вебер, претендентът на дясноцентристката Европейска национална партия за ръководител на Еврокомисията, може да бъде определен да оглави Европейския парламент, допълват дипломатите.

 Кристалина Георгиева
© Reuters

Кристалина Георгиева

Какво се случи дотук?

Вчера " претендентът от Осака ", както медиите незабавно кръстиха Франс Тимерманс - водещият претендент на лявоцентристкия блок в Европейски Съюз за правоприемник на Жан-Клод Юнкер, се сблъска с остра опозиция от водачи на страни най-вече от Централна и Югоизточна Европа, в това число България, които не са съгласни социалист - и то точно Тимерманс (отговарящ за върховенството на закона) - да оглави Европейската комисия. Малко преди да се съберат водачите на 28-те страни от Европейски Съюз на изключителна среща в Брюксел, " Ройтерс " и няколко други медии оповестиха, че зам.-председателят на еврокомисията Тимерманс е любимец да я оглави. Това се е изяснило след диалози сред ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота.

 Франс Тимерманс
© Reuters

Франс Тимерманс
За избиране на претендент на Европейския съвет за ръководител на Европейската комисия са нужни гласовете на най-малко 21 от 28 страни. След това той би трябвало да бъде утвърден с най-малко 376 гласа от Европейския парламент.

Защо се стигна до безизходицата?

Две европейски институции се бореха кой да заеме най-висшия пост в еврокомисията. В единия ъгъл бе съветът, където са показани страните членки. В предишното държавните и държавни ръководители можеха да дефинират кой да оглави еврокомисията при затворени порти, само че това към този момент не е допустимо.

В другия ъгъл е Европейският парламент. На евроизборите през 2014 година той разви така наречен модел с водещия претендент от наредба в Лисабонския контракт. Той значи, че само политик, който е оповестил кандидатурата си за позицията преди евроизборите, може да бъде определен. Затова съвсем всички групи в Европейския парламент излъчиха свои водещи претенденти преди изборите, a институцията неведнъж настоя, че ще поддържа единствено един от тях за ръководител на еврокомисията.

Френският президент Еманюел Макрон бе измежду бранителите на транснационалните листи за евроизборите и сподели, че без тях моделът с водещия претендент, на който той беше един от главните съперници, няма да работи. Той също така смяташе, че германецът Манфред Вебер (кандидатът на Европейската национална партия, която завоюва най-вече гласове на изборите), не е подобаващ за позицията, тъй като няма опит в управление на държавно управление. В същото време канцлерът Ангела Меркел настояваше за придържане към процедурата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (428)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР