След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК

...
След проверка по медийни публикации за лошо състояние на ВиК
Коментари Харесай

ВАП: КЕВР да коригира цената на водата заради ниско качество

След инспекция по медийни изявления за неприятно положение на ВиК мрежата в страната, (ВАП) подреди на (КЕВР) да поправя цената на водата поради ниското ѝ качеството. От прессъобщение на държавното обвиняване, представено от БНР, излиза наяве, че то следи казуса с качеството на водата още от началото на годината.
През февруари Върховната административна прокуратура разпорежда на КЕВР да ревизира изявления за проблеми във за загуба на вода по тръбите и създаване на водопроводи с несъответствуващи за водоснабдяване тръби, което основава заплаха от повреди.
Тя демонстрира, че за 2019 година при нито един от ВиК операторите не е открито цялостно осъществяване на всички индикатори за качество.
От общо 29 сдружения с утвърден бизнес проект - 5 са отчели над 50% несъблюдение, 11 - сред 40 - 50%, а при останалите 13 сдружения неизпълнените равнища на индикатори за качество варират сред 7 и 11 %.
Възоснова на това, през май ВАП е сезирала КЕВР да предприеме дейности по Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги за търсене на административно-наказателна отговорност от операторите за несъблюдение на индикаторите за качеството на и да направи преценка за възможни финансови корекции на цената на водата, поради отклоненията от качествените ѝ индикатори.
Новите цени на водата за 26 разнообразни региона на страната, които ще влязат в действие от началото на идната година, бяха разисквани в КЕВР преди пет дни.
Предложенията на регулатора се движат от повишаване с 6 на 100 до поевтиняване с 22 % за другите ВиК сдружения.
Поскъпване на ВиК услугите е планувано в 7 града, като най-голямото е от 6% и е за София и Разград.
Поевтиняване е планувано за 16 обитаеми места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%.
Представителите на тези сдружения възразиха против плануваните понижения и обявиха, че в случай че бъде признато, те ще апелират решението на регулатора.
 КЕВР: Водата ще нарастне най-вече в София и Разград КЕВР: Водата ще нарастне най-вече в София и Разград
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разиска нови цени на водата в 26 района на страната за идната година. Те се движа...
Без смяна остава цената на водата в Монтана.
За пръв път ВиК сдруженията в Хасково и Търговище имат утвърдени бизнес проекти. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще коства над 3 лв. за пространствен метър. Най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лв..
желаеха Комисията за енергийно и водно контролиране да преразгледа предлагането си за новите цени на водата и ВиК услугите и предизвестиха, че в противоположен случай могат да преминат към протестни и протестни дейности.
Предлаганото поевтиняване на множеството места в страната ще се отрази отрицателно на финансовото положение на сдруженията и на заплащането на работещите в бранша. В рамките на публичното разискване на цените Йоанис Партениотис от КТ „ Подкрепа “ съобщи:
„ Ако вие приемете едно такова решение, над 80% от територията на България ще бъде подложена на възможна водна рецесия. И част от ВиК операторите ще бъдат оповестени във финансова неплатежоспособност.
 Омбудсманът се разгласи срещу увеличение на цената на водата в 8 области Омбудсманът се разгласи срещу увеличение на цената на водата в 8 области
Общественият бранител изрично и обосновано застана против повишение цената на водата в осемте области – Разград, София-град,...
От своя страна също прикани регулаторът да преразгледа предлагането си за промени в цените на водата и ВиК услугите. Окончателно решение за цените би трябвало да бъде взето на 23 декември и те да влязат в действие от началото на идната година.
За да дефинира дали да има повишаване или поевтиняване на ВиК услугите в другите региони на третата година, регулаторът е ревизирал осъществяването на 5-годишните бизнес проекти на сдруженията, споделя Ивайло Касчиев от КЕВР.
„ До момента изменението на утвърдените цени беше обвързвано само с насъбраната инфлация. Сега към този момент се регистрира и действително свършената работа от сдруженията във връзка с осъществяването на капиталовите стратегии и индикаторите за качество “.
В случая с водата поевтиняването може да бъде обсъждано и като неприятна вест, тъй като значи, че ВиК сдруженията не са се справили, споделя още Ивайло Касчиев.
„ Има няколко оператора, които се открояват с недобри реализирани резултати и при тези сдружения понижението на утвърдените цени е относително най-високо по отношение на другите “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР